Az I. világháborús hősökre emlékeztünk Habsburg György Főherceg társaságában

Az egykori faluközpont színes forgatagára ma már csak a gyerek zsivaj emlékeztet. A dombtetőn a barokk templom magasodott, ennek árnyékában állíttatott fel 1937 júliusában az I. világháborús emlékmű.  Hatalmas ünnepség volt, melyre a falu apraja és nagyja is hónapokon át készült,- a költségeket pedig részben a község és a lakosság, részben a vallásalap állta.

Ennek az ünnepi eseménynek a 80. évfordulójára és a 73 taksonyi hősi halottra emlékeztünk június 24-én, szombaton délelőtt a színházteremben. Kreisz László polgármester úr gondolatait követően az „Asszonyok, akik otthon maradtak” címmel Császár Angela Jászai Mari díjas Érdemes művészünk, és Nagyváradi Erzsébet Színművésznő műsorát láthattuk, melyben helyet kaptak  íróink és költőink háborús fájdalmát és reménytelenségét világgá kiáltó citátumai mellett a kor kupléi és sanzonjai is. A zenei szövetről Nagy Szabolcs gondoskodott zongorán.

Az érzelmileg feltöltött közönség egy emberként vonult át a szoborhoz, ahol a Taksonyért Emlékéremmel kitüntetett Vegyes Kórus két első világháborús népdalt adott elő a 80. évfordulóra lecsiszolt és ezáltal újjá varázsolt szobor előtt, majd pedig Habsburg György főherceg – hazánk rendkívüli és meghatalmazott nagykövete – az esemény fővédnökeként elmondta a közönségnek ünnepi beszédét,- csak úgy, mint egykoron József főherceg Ő Királyi Fenség.

A rendezvények készült fotók az alábbi galériában láthatók.