Vállalkozói kerekasztal a BetonEPAG Kft.-nél

Idén V. alkalommal rendezte meg Taksony Nagyközség Önkormányzata kerekasztal rendezvényét helyi vállalkozók számára, a partnerkapcsolatok erősítése és a vállalkozások közötti aktív párbeszéd ösztönzése érdekében. Ez alkalommal a BetonEPAG Építőanyaggyártó Kft. adott otthont a rendezvénynek.

A szívélyes fogadtatást követően Kreisz László Polgármester előadásában az önkormányzat és a vállalkozások közötti együttműködés kulcsfontosságát hangsúlyozta ki, majd az egyre inkább égető problémát jelentő munkaerőhiány orvoslásának egy jövőbe mutató lehetőségéről beszélt az egybegyűlteknek.

Kihangsúlyozta a helyi német nemzetiségi oktatási intézmények színvonalát és szerepét, melyek hozzájárulnak a nyelvtudással is rendelkező munkaerő utánpótlás felneveléséhez.  Az általános iskola végzős diákjairól készült statisztika alátámasztja, hogy érdemes az iskolát elhagyó diákok sorsát nyomon követni. Hosszútávon megéri célzott programokkal – gyárlátogatással, pályaválasztást megelőző szakmai bemutatóval, előadással – segíteni a végzős diákokat a sorsukat érintő, megfontolt döntésben, az egyes szakmák iránti korai érdeklődés felkeltéssel és a tudatos elköteleződés kialakításával. Későbbiekben pl. gyakornoki rendszer bevezetésével élhetnek a vállalkozások a saját, speciális igényeiknek megfelelő szaktudás gyakorlati képzés során történő elsajátítása érdekében. A legfőbb cél a szellemi tőke helyben tartása és kamatoztatása, mely kölcsönös érdeke mind a települési önkormányzatnak és a helyi vállalkozásoknak. Kihangsúlyozta, hogy mind az önkormányzat, mind az általános iskola partnerei ezeket a célkitűzéseket illetően a helyi vállalkozásoknak.

Ezt követően a házigazda BetonEPAG Kft. ügyvezetője, Sebes Márton a rendezvénynek otthont adó, 32 éves múltra visszatekintő építőanyaggyártó vállalat történetének ismertetése után részletezte a vállalat eddigi eredményeit, fejlődésének és a technológiai fejlesztések egyes állomásait és jövőbeli terveiket.

A tartalmas előadást üzemlátogatás követett, mely során megismerkedhettek a betonelemgyártás és a járólapgyártás rejtelmeivel, de fény derült arra is, hogyan lehetséges a korábban szükséges hatalmas területhez képest töredéknyi helyen a betonelemek szárítása.

A körút lezárásaként megtekinthettük Bagi Attila, a BetonEPAG Kft. ügyvezetője és egyben technológiai, műszaki szakértője előadásával fűszerezve az alapító szülők első kézi hajtású, betonelem készítő gépét.

A tartalmas gyárlátogató túrát követően kötetlen, családias beszélgetésre volt lehetőségük a vállalkozások vezetőinek és az egybegyűleknek.

Bízunk benne, hogy hasznosnak találták a résztvevők az elhangzottakat és reméljük jövőre is megtisztelik a kerekasztalt rendező vállalkozást és az önkormányzatot jelenlétükkel.