Irtsd a parlagfüvet! A pollenallergia már népbetegség!

Hamarosan kezdődik a parlagfűszezon. A pollenallergiások zöme érzékeny a parlagfűre: a könnyezéssel, szemviszketéssel, tüsszögéssel járó szénanátha egyaránt sújtja a felnőtteket, a gyermeket, a fiatalokat. A tünetek megelőzése, csökkentése érdekében a parlagfű irtását szervezetten és folyamatosan kell végezni. Megelőzéssel, a növény még virágzás előtti irtásával most még megakadályozhatjuk az allergiát okozó pollenek termelődését és terjedését!

A népbetegségnek számító pollenallergia miatt, a növény irtásának elmulasztását komoly pénzbüntetéssel szankcionálja a magyar állam! A pénzbírság 15 ezer forinttól 150 ezer forintig terjedhet!

Kérjük a lakosságot, hogy gondoskodjanak ingatlanuk és az előtte levő közterület parlagfűtől való megtisztításáról, gyommentesítéséről. Törvényi előírás (2008. évi XLVI. törvény 17. § (4) bekezdése), hogy a tulajdonos az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani köteles.

Ha az ingatlanára és/vagy az ingatlana előtti közterületre érkezik bejelentés, a felszólítás kézhezvételétől számított 8 napon belül a területet a parlagfűtől megtisztítani szíveskedjék. 

Amennyiben a parlagfű elleni védekezési kötelezettségének a felszólítás ellenére sem tesz eleget, vagyis az ingatlan legalább virágbimbós fenológiai állapotú parlagfűvel fertőzött, akkor – a külterületi ingatlanokhoz hasonlóan – közérdekű védekezést kell elrendelni. A parlagfű elleni közérdekű védekezés végrehajtásának, valamint az állami, illetve a közérdekű védekezés költségei megállapításának és igénylésének részletes szabályairól szóló 221/2008. évi Korm. rendelet értelmében a közérdekű védekezést belterületen a jegyző rendeli el. A közérdekű védekezést elrendelő határozat hirdetmény útján is nyilvánosságra hozható.

Amennyiben parlagon álló, elhanyagolt, parlagfüves területről szeretne bejelentést tenni, azt megteheti a Polgármesteri Hivatalban személyesen, vagy a 06/24/520-777-es telefonszámon és az onkormanyzat@taksony.hu e-mail címen.

Köszönjük, hogy fontosnak tartja egészségünket és Ön is tesz környezetük rendezettségéért!