Ebzárlat és legeltetési tilalom – rókák veszettség elleni immunizálása miatt

 

Indul a vörös rókák őszi veszettség elleni immunizálása – Ebzárlat és legeltetési tilalom lép életbe!

 

A vörös rókák veszettség elleni orális immunizálása a csalétek vakcina kiszórásának időpontja, amely Pest megyében meghatározott területeken (az időjárás függvényében) 2017. szeptember 30. és október 05. közé esik. A vakcinázás kezdetétől számított 21 napig, azaz 2017. október 20-ig ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendel el a járási fő állatorvos.

 

Az elrendelt járványügyi intézkedésben érintett települések: Apaj, Dömsöd, Kiskunlacháza, Ráckeve, Áporka, Majosháza, Délegyháza, Dunavarsány, Taksony, Dunaharaszti, (Ráckeve Csepel-Szigeteken kívül eső területe, a többi település teljes területe).

 

Az ebzárlat tartama alatt:

  • a tartási helyén minden kutyát és macskát elzárva, illetőleg a kutyákat megkötve úgy kell tartani, hogy azok más állattal vagy emberrel ne érintkezhessenek; zárt udvarban a kutyák elzárását vagy megkötését mellőzni lehet, ha azok onnan ki nem szökhetnek.
  • kutyát tartási helyéről csak pórázon vezetve és szájkosárral szabad kivinni.
  • a település területéről kizárólag érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező kutyát vagy macskát a hatósági állatorvos kedvező eredményű vizsgálata után és engedélyével szabad kivinni.
  • az érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező vadászebek, a fegyveres erők és fegyveres testületek ebei, a katasztrófa-mentő ebek, a segítő és terápiás ebek, valamint a látássérült embereket vezető ebek rendeltetési céljuknak megfelelő használatuk idejére, mentesek a fentiekben foglalt korlátozás alól.
  • az ebzárlat alatt befogott, kóbor húsevőket hatósági megfigyelés alá kell helyezni az ebzárlat időtartamára.
  • az ebzárlat alatt húsevő állatok összevezetésével járó rendezvény nem tartható.