Taksony Vezér Német Nemzetiségi Általános Iskola – Általános információk

Az általános iskola nevét Árpád fejedelem unokájáról, Taksony vezérről kapta.

A múlt század elején épült 9 tantermes iskola fokozatosan bővült 4, 7, és 5 tanteremmel, később egy közel 1000 négyzetméteres tornacsarnokkal és 2 éve egy szabadtéri multifunkciós sportpályával.

A Ráckevei kistérségben színvonalas német nemzetiségi oktatása miatt széles körben népszerű az iskola a környező településeken. Az iskolában a nemzetiségi német nyelvet oktatják, valamint Taksony, mint sváb település hagyományait, kulturális örökségét ápolják a mindennapokban, ezzel is tudatosítva a felnövekvő nemzedékekben hovatartozásukat és nemzetiségi identitástudatukat.

Az iskolában 1952-től, a szintén német nemzetiségi óvoda nyelvoktatására alapozva kéttannyelvű képzést folytatnak, mely nagyon népszerű a nem tősgyökeres, és nem német nemzetiségi tanulók körében is. Első osztálytól kezdődően valamennyi tanuló heti öt órában tanulja a német nyelvet. 1988-ban Pest megyében elsőként vezette be az iskola a kéttannyelvű német nyelvoktatást, amely azóta is vonzó a környező községek tanulói számára is. A gyermekek sikeresen szerepelnek a területi, megyei és országos tanulmányi, kulturális és sportversenyeken.

A Henfenfeld településsel 25 éve fennálló testvérvárosi kapcsolat révén sikeresen működik a cserediák program. Az utazások ideális alkalmat teremtenek arra, hogy a gyerekek megismerkedjenek más országok életével, szokásaival, kultúrájával és mindeközben fejlődjön beszédkészségük is.

A tanulók létszáma 750 fő, akiket közel 50 fős tanári kar oktat és nevel nap mint nap.

Aktualitásokról és az iskolával kapcsolatos további információkról az iskola honlapjáról tájékozódhat.

Taksony Vezér Német Nemzetiségi Általános Iskola honlapja