Hagyatéki eljárás

Tájékoztató a hagyatéki eljárásról

A hagyatéki eljárás a 2010. évi XXXVIII. törvény alapján kerül lefolytatásra az elhunyt utolsó állandó bejelentett lakóhelye szerint illetékes polgármesteri hivatalnál.

Az eljárás az elhalálozás helye szerinti anyakönyvi hivatal értesítése (halottvizsgálati bizonyítvány megküldése) alapján kerül megindításra.

Az ügyintézésre személyesen vagy meghatalmazott útján kerülhet sor. Az eljárás során a hivatal a halottvizsgálati bizonyítványon feltüntetett hozzátartozót értesíti írásban.

A leltár felvétele általában az iratok bemutatásával a Polgármesteri Hivatal helyiségében történik, csak a jogszabályban külön meghatározott esetekben kerül sor a helyszínen az ingóságok leltározására.

Csatolandó mellékletek:

  • halotti anyakönyvi kivonat másolata
  • ingatlan esetén /szövetkezeti lakás, öröklakás, családi ház, önkormányzattól vásárolt lakás, nyaraló, telek, szántóföld,/ a tulajdoni lapot beszerezzük, de ehhez szükséges a hrsz-ot (régi tulajdoni lap vagy földhivatali tulajdonjog bejegyzés alapján)
  • az elhunyt örököseként számba jöhető legközelebbi hozzátartozók (gyermek, unoka, szülő, nagyszülő, testvér, elhunyt testvér gyermeke, unokatestvér) személyes adatai,
  • végrendelet, öröklési szerződés,
  • gépjármű forgalmi engedélye,
  • fenntartásos takarékbetétkönyv, gépkocsi nyereménybetétkönyv, letéti jegy, kincstárjegy, takaréklevél, értékpapír, devizaszámla, kötvények, kárpótlási határozat, életbiztosítás, önkéntes biztosítás,
  • átutalási betétszámla esetén utolsó havi elszámolás,
  • fel nem vett járandóság (munkabér, táppénz, stb.) esetén munkahelyi igazolás az összegről,
  • hagyatéki teherre vonatkozó dokumentumok: temetési költségek /számlák/, ingatlanon lévő banki teher, folyószámla hitel, vagy egyéb tartozások

Ha az elhunyt tulajdonában ingatlan is volt, akkor ennek és az ingóvagyonnak a leltározását, valamint az ingatlan(ok) értékbecslését követően az iratok a közjegyzőhöz kerülnek. A közjegyző adja át a hagyatékot akkor is, ha a hagyaték tárgyát képező ingóságok összértéke a 300.000,- forintot meghaladja.

Ha az elhunyt után ingatlan- vagy leltározás alá eső ingó- vagyon nem maradt, a hagyatéki eljárást nem kell lefolytatni, ebben az esetben nemleges nyilatkozat kerül felvételre.

A hagyatéki leltár felvételéhez nem szükséges az összes örökösnek megjelenni, elég ha az egyik örökös van jelen aki közli a többi örökös adatait is. A közjegyző a hagyatéki tárgyalásra az összes örökös részére megküldi az idézést.

Póthagyatéki eljárás kezdeményezésére később tudomásra jutott, az elhunyt tulajdonát képező vagyontárgy vonatkozásában az ügyfelek bármikor jogosultak az utolsó állandó bejelentett lakóhelye szerint illetékes polgármesteri hivatalnál.

Illeték

Az eljárás államigazgatási szakasza illetékmentes, ellenben az eljárás közjegyzői szakasza illetékköteles.

A taksonyi hagyatéki eljárásokban illetékes közjegyzők:

Dr. Víg Gábor
2310 Szigetszentmiklós, Ifjúság útja 16.
Postacím: 2311 Szigetszentmiklós, Pf.:38
Tel./fax.: 24/385-976
Tel.: 06/24/519-555

Dr. Juhász Ildikó
2310 Szigetszentmiklós, Lehel u. 1/b
Tel.: 24-530-196
Fax: 24/519-551

Ügyintéző:
Boros Imréné

Tel: 06/24/520-779
E-mail: boros.imrene@taksony.hu