Ebzárlat és legeltetési tilalom áprilisban

A Pest Megyei Kormányhivatal Ráckevei Járási Hivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztálya településünk közigazgatási területén a vörös rókák veszettség elleni orális immunizálása miatt, a csalétek vakcina kiszórásának időpontjától számított 21 napig ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendel el.

A vakcina kiszórását Pest megyében (időjárás függvényében) meghatározott területeken 2017. április 3-6. közötti időpontra tervezik.

Az elrendelt járványügyi intézkedésben érintett települések:
Apaj, Dömsöd, Kiskunlacháza, Ráckeve, Áporka, Majosháza, Délegyháza, Dunavarsány, Taksony, Dunaharaszti, (Ráckeve Csepel-Szigeten kívül eső területe, a többi település teljes területe).

Az ebzárlat ideje alatt: 

– a tartási helyén minden kutyát és macskát elzárva, illetőleg a kutyákat megkötve úgy kell tartani, hogy azok más állattal vagy emberrel ne érintkezhessenek; zárt udvarban a kutyák elzárását vagy megkötését mellőzni lehet, ha azok onnan ki nem szökhetnek.
– kutyát tartási helyéről csak pórázon vezetve és szájkosárral szabad kivinni.
– a település területéről kizárólag érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező kutyát vagy macskát a hatósági állatorvos kedvező eredményű vizsgálata után és engedélyével szabad kivinni.
– az érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező vadászebek, a fegyveres erők és fegyveres testületek ebei, a katasztrófa-mentő ebek, a segítő és terápiás ebek, valamint a látássérült embereket vezető ebek rendeltetési céljuknak megfelelő használatuk idejére, mentesek a fentiekben foglalt korlátozás alól.