Taksony élen jár a szelektív hulladékgyűjtésben

A Lechner Tudásközpont kimutatása szerint 2014-ben a szelektív hulladékgyűjtésben élenjáró települések: Alsónémedi (77%), Taksony (75%), Galgahévíz (58%), Zsámbok (54%), Vácszentlászló (53%).

“Mióta a szelektív szemetes nem többutcányira van, hanem közvetlenül az otthonunknál, szívesebben válogatjuk szét háztartási hulladékunkat. Többek között ez is kiderül a Lechner Tudásközpont legfrissebb interaktív térképéről.” – ezzel a gondolattal indítja összefoglaló cikkét a Lechner Tudásközpont újságírója. 

A házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés rendszerének bevezetése pozitívan befolyásolta szemétválogatási kedvünket, ami pedig jó hatással van Magyarország fenntartható hulladékgazdálkodására.

A cikkben időbeli térkép-sorozaton mutatják be 2010-től, hogy miként alakult a szelektíven gyűjtött hulladék elszállítása. A térképek a lakossági, háztól történő szelektív hulladékelszállítás arányát ábrázolják 2010-2014 között, 1000 lakosra vetítve. Az interaktív térkép a http://gis.lechnerkozpont.hu/foldgomb weboldalon érhető el.

A szállítási adatokból kiderül, hogy a 7 éve még csak szórványos kezdeményezés (mindössze 3%) mára az ország területének kétharmadán megvalósuló szelektív hulladékgyűjtést jelent. 

A vizsgált időszakban kiugró a 2013-2014 időszak pozitív változása, ami a 2013 januárjában hatályba lépett új, hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény hatásának tudható be. Ez ugyanis kimondja, hogy a házhoz menő gyűjtésnek minél több fajtájú és jellegű települési hulladék esetében biztosítottnak kell lennie, illetve hogy a hulladékgyűjtő szigetek csak kiegészítő megoldásként alkalmazhatók. 

Mindezek alapján a lakossági szerepvállalás egyértelműen növekvő tendenciát mutat, a háznál tárolható szelektív kuka ötlete meghozta a hiányzó személyes felelősségérzést és ezzel a szelektálási kényelmet a környezettudatosan gondolkodók otthonába. A családi házaknál és a társasházakban elhelyezett szelektív szemetesek és a háztól való elszállítás fokozatos bevezetésével pedig a lakossági együttműködés is növekedett.

A Lechner Tudásközpont teljes cikke ide kattintva olvasható. 

Forrás: Lechner Tudásközpont: “A SAJÁT KUKA NÖVELI A SZELEKTÁLÁSI KEDVET” c. cikk, 2016. november 4. 

Földgömb Magazin 2016. decemberi szám