60 éves a bölcsőde

Földtörténetileg 60 esztendő röpke pillanatnak sem nevezhető, de az ember földi életében  jelentős intervallum. Ennyi idő alatt csecsemőből nagyszülőkké válunk, és izgatottan dajkáljuk az unokát aki már bölcsődébe jár…

Taksonyban 1957-ben, vagyis pontosan 60 esztendővel ezelőtt nyílt először lehetőség arra, hogy  a dolgozni járó szülők a település intézményére, és az ott dolgozó szakemberekre bízzák az óvodás kort még el nem érő kisgyermeket napközbeni ellátásra. Ez a kerek évforduló kapóra jött ahhoz, hogy a jelenlegi vezető – Mojzes Zsuzsanna – múltidézésbe kezdjen munkatársai segítségével. Néhány röpke hónap elteltével plakát jelent meg újságban és hirdetőtáblán, miszerint május 27-én, szombaton 17 órára várják mindazokat, akik szívesen tekintenek vissza a két emberöltőnyi történésekre.

A színházterembe egymás után érkeztek a meghívott vendégek: Kreisz László polgármester úr, Dr. Micheller Anita jegyzőasszony, Wágnerné Bartha Zsuzsanna alpolgármester asszony valamint a Képviselő-testület tagjai, Bálint Gyöngyi a Német Nemzetiségi Önkormányzat elnök asszonya, Főtisztelendő Láng András kanonok atya, Winklerné Tomana Ildikó a Taksony Vezér Német Nemzetiségi Általános Iskola és Olasz Erika a Német Nemzetiségi Óvoda igazgató asszonya, a civil szervezeteink vezetői és tagjai, a bölcsőde korábbi dolgozói, valamint ma már szülőként vagy nagyszülőként mindazok, akik a szíves invitálást elfogadták.

Megtisztelő volt, hogy az ünnep örömét megosztotta a megjelentekkel Pánczél Károly, Pest megye 11. számú választókerületének országgyűlési képviselője, valamint Kocsis Ildikó Edit, a Magyar Bölcsődék Egyesületének ügyvivő asszonya is.

A programban a humort sem nélkülöző polgármesteri és honatyai köszöntők a család fontosságát, és a további kormányzati erőfeszítéseket emelték ki, de  emellett elhangzottak Kocsis Ildikó ügyvivő asszony gondolatai is. A szavak sokaságát színesítette az óvodai Méhecske csoport ügyes kis táncosainak,  valamint Nagyfi László mesemondónak a produkciója, aki egykori bölcsisként ma már az iskolát képviselte. A felnőttek sem bújtak ki a felkérés alól, a Kis-Duna Line Dance Club csapata kisgyermek bőrbe bújva adta elő táncát, a Shubidoo Wap kórus – melynek tagjai bölcsődei dolgozók több intézményből, – fellépése pedig tejszínhab volt a tortán.

 A produkciók között megtudhattuk  Mojzes Zsuzsannától, hogy hazánkban 1852 tavaszán nyitotta meg kapuit az első bölcsőde, kormányrendelet pedig 1948-tól írja elő az intézmények létesítését. Az átfogó beszámoló lépésről-lépésre vezette végig a hallgatóságot a bölcsődei rendszer kialakulásán és fejlődésén – különös tekintettel a helyi eseményekre.

Az ünnepség legszebb és legmeghatóbb pillanatai azok voltak, amikor a bölcsőde jelenlegi vezetője elődeit szólította a pódiumra, és polgármester úrral együtt emléklappal és virágcsokorral köszönték meg munkájukat.

Név szerint:

Farkas Leventéné Klári néninek, aki 1957-ben szeptembertől-novembervégéig volt vezető, Baranyi Jenőné Márti néninek, aki 1964-1995-ig, 31 évig állt a bölcsőde élén, Varga Lászlóné Zsuzsa néninek, aki 1996-2001-ig volt az intézmény első ember, Bokorovicsné Szabó Évának, aki 2002-2007-ig volt  bölcsődevezető, és  Gayerhosz Jánosné Zsuzsi néninek, aki 2007-2011-ig állt a bölcsőde élén – de most személyesen nem tudott megjelenni.  

Nagy tapsot kapott a fentieken túl Gáncs Magdolna a 13 éve szívvel-lélekkel végzett alapítványi munkáért, valamint Wágner Róbertné Kriszta 20 éves jubileuma alkalmából.

Az ünnepség pillanatai mellett mindenki magával vihette a kiállító helyiségben rendezett tárlat „képeit”, melyek a múlt játékai mellett egykori fotókon mutatják be a gyerekeket, lehetőséget adva a találgatásra is, hogy „ki van a képen”!?

Aki pedig valódi elmélyülésre vágyik a témával és a taksonyi bölcsőde múltjával kapcsolatban, annak készült a jubileumi emlékkönyv, mely 1.500 Forintos támogatói áron megvásárolható az intézmény vezetőjénél. A kiadvány rengeteg fotó és citátum segítségével jut el 1957-től napjainkig, felölelve a legfontosabb pillanatokat.

Az esemény zárásaként a meghívott vendégeket a csodálatosan megújult bölcsőde udvarára hívta Mojzes Zsuzsanna, ahol a fogadás adta kereteken belül lehetőség nyílt további eszmecserére is. Köszönet jár mindazoknak, akik a szervezésben és rendezésben segítették a munkát, és azoknak, akiknek munkája nyomán az épület méltó fényében pompázik a 60. születésnapon.