Harmónia Népzenei Találkozó Vízkeleten

Hosszú évek barátsága alapozza meg Taksony és Vízkelet testvértelepülési kapcsolatát, melynek tovább mélyítését szolgálta a X. Harmónia népzenei találkozó október 14-én. A fellépésre a Kéry Mihály vezette Taksonyi Vegyes Dalkör kapott meghívást. A kórust elkísérte Kreisz László polgármester úr és Wágnerné Bartha Zsuzsanna alpolgármester asszony is.

A szeretetteljes fogadtatást követően múzeumba invitáltak vendégeiket a házigazdák. Az egykori szeredi gettó helyén alakítják ki folyamatosan a mementóként szolgáló épületeket, melyek a túlnyomórészt magyar zsidókból kikerülő áldozatok emlékét őrzik.  A megrázó és sok kérdést felvető sétát követően erőgyűjtés gyanánt egy finom ebéd következett, majd pedig a színes kulturális program – már a vízkeleti művelődési házban. Bemutatta programját a nádszegi Nádos néptánccsoport, a Vásárúti dalárda melynek dalai sokszor csaltak mosolyt a közönség arcára, a nemeskosúti Berkenye néptáncegyüttes, a Gereben zenekar, Bognár Hajnalka szólóénekes, valamint a népzenei találkozó lelkének is számító vízkeleti Harmónia Éneklőcsoport. A párját ritkító produkciók közel három órán át sorjáztak, és ebben a folyamban csodálatosan szóltak kórusunk magyar és német nyelvű dalai. Utóbbiak egyikét harmonika kísérettel hallhatta a nagyérdemű Kreisz Lászlónak köszönhetően.

A tartalmas programot a CSEMADOK vízkeleti alapszervezete állította színpadra Pék Éva vezetésével. Jó volt látni és hallani a tehetséges fiatalokat és bölcseket, akik a nemzeti és nemzetiségi értékek megőrzése mellett tették le voksukat,- amit a házigazda vízkeleti polgármester Nagy Pál és a taksonyi vendég polgármester Kreisz László is megköszönt.

Az estet az utánozhatatlan és nagyon finom babgulyás zárta. A jóízű beszélgetésekkel és közös énekléssel hamar telt az idő,-  jócskán csillagos éjszaka borult ránk mire a taksonyiak busza kigurult Vízkeletről – a következő találkozás reményében.

A rendezvény hangulatát galériánk képei érzékeltetik: