Így emlékeztük 1848-49. hőseire …

A korábbi évekhez hasonlóan idén március 15-én is, az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc hőseire emlékező taksonyi és környékbeli vendégekkel telt meg a Petőfi Sándor Művelődési Ház színházterme.

Aranyosi Ervin erre az alkalomra írt versével hangolódtak az egybegyűltek az ünnepre.  A rendezvény prózai részeit a település két évtizedekre visszatekintő, hagyományőrző közössége, a Taksonyi Vegyes Dalkör és a Taksonyi Dunamenti Fiatal Svábok Egyesülete színesítették színvonalas produkcióikkal. Mindkét fellépő csoport a taksonyi polgárok elismeréseként a település legmagasabb kitüntetésével, a Taksonyért emlékéremmel büszkélkedhet.

A magyar néphagyományban az 1848-49-es szabadságharchoz kapcsolódó népdalok tárháza a leggazdagabb. A szabadságharc hősei közül Kossuth Lajos alakja számos népdalunkban szerepel. 170 év távlatában tekinthettünk vissza és hallhattunk ismét két Kossuth nótát felcsendülni a Taksonyi Vegyes Dalkör előadásában. A zenei élményt Molnár Gusztávné vendég kórustag egy a kor eseményeit felidéző szavalata fűszerezte.

Kreisz László Polgármester ünnepi gondolatait követően már kíváncsian várta a közönség a Taksonyi Dunamenti Fiatal Svábok Egyesülete Mákvirág tánccsoportjának táncosait, akik ezalkalommal mutatták be a nagyközönségnek először teljes terjedelmében a magyar táncokból álló összeállításukat, benne a magyarság legrégebbi, úgynevezett ” ugrós ” táncát, a somogyi kanásztáncot, majd a „forgós – forgatós” táncok csoportjába sorolható székelyföldi táncokat. A táncokat Berzsenyi László táncpedagógus koreografálta és tanította be Bakó Berta tánctanárral karöltve. A produkciók elnyerték a közönség tetszését, vastapssal díjazták a fiatalok műsorát!

A rendezvény második részében, az ünnepi hangulat emelkedett pillanatait megélve a civil közösségeket s az általuk képviselt, s őrzött értékeket, eszméket emelték fel azáltal, hogy sor került a 2018-as év önkormányzati támogatások ünnepélyes átadására.
Az önkormányzat 2016. decemberében hozott rendeletével, pályázati rendszer keretében nyújt lehetőséget a civil szervezeteknek, közösségeknek, hogy támogatási forráshoz juthassanak céljaik megvalósításához.
Ebben az évben 12 szervezetnek tudnak támogatást nyújtani, melyek közül március 15-én 11 szervezetnek adta át Kreisz László Polgármester az erről szól hivatalos dokumentumot, a támogatási szerződést. A rendelkezésre álló anyagi lehetőségekhez mérten örömmel tölti el Taksony Nagyközség Önkormányzatának Képviselő Testületét, hogy közel 11 millió forint értékeben tudja támogatni a helyi és 3 környékbeli közösségeket, egyesületeket.

Az ünnepélyes átadást követően a Taksonyi Vegyes Dalkör vezetésével a Himnusz közös eléneklésével zárult a rendezvény.

Galériánk képei betekintést nyújtanak a rendezvény hangulatába: