Táncünnep 2018. képekben

Színes forgatag, mosolygós gyermek arcok fogadtak bennünket a hétvégén a Petőfi Sándor Művelődési Házban, ahol a Taksonyi Dunamenti Fiatal Svábok Egyesületének ünnepén, ahol az egyesület táncosai bemutatták tánctudásukat a szülőknek, hozzátartozóknak és érdeklődőknek.  

Autentikus német nemzetiségi és magyar táncok elevenedtek meg a színpadon. Az egyesület tánctanárai többek között neves német nemzetiségi és magyar táncpedagógusok koreográfiáit dolgozzák fel és ihletet merítve készítik el saját koreográfiáikat évről évre, hogy megőrizzék és átadják a felnövekvő nemzedékeknek a sváb és magyar tánchagyomány remekeit. Takser Spatzen zenekar élőzenei kísérete tovább fokozta a felemelő színpadi élményt.

Öröm volt gyönyörködni a kisóvodás korú gyermekektől fiatal felnőttekig felsorakoztató tánccsoportok produkcióiban, beérve látván mindazt, amit az év során a próbák alkalmával elsajátítottak a táncosok.

A Taksonyért Emlékéremmel kitüntetett mintegy 200 fiatalt összefogó egyesület fontosnak tartja, hogy német nemzetiségi táncminősítőn méresse meg csoportjai tudását. A 2015-ös év nagysikerű arany minősítése után ebben az évben is arany fokozattal büszkélkedhet az egyesület Rozmaring és Preckedli csoportja, mely továbbjutott a Magyarországi Német Ének-, Zene és Tánckarok Országos Tanácsa (Landesrat) szervezésében megrendezésre kerülő X. Országos Német Nemzetiségi Gyermektánc Fesztiválra, ahol már csak arany minősítéses tánccsoportok mutatják be tudásukat. Bízunk benne, hogy ezalkalommal is a legrangosabb díjjal, a fesztiváldíjjal jutalmazzák a gyermekek és táncpedagógusaik kitartó munkáját a május eleji megmérettetésen.

Az egyesület idén egy másik nagy célt tűzött ki maga elé, ugyanis amerikai körút keretében fogják felkeresni a Bánságból kitelepült Dunamenti sváb közösségeket ez év nyarán. Az augusztus 17-től szeptember 4-ig tartó körút keretében 7 város érintésével mintegy 4000 km utat bejárva látogatják meg a közösségeket, hogy bemutassák és átadják az ott élő, és svábságukat a mai napig őrző közösségek számára tánctudásukat. E cél érdekében lelkesen készülnek mind új koreográfiákkal, mind a háttér feltételek megteremtésével. Útjukhoz Taksony Nagyközség Önkormányzata összesen 5 millió Forinttal járul hozzá, a Taksonyi Sportegyesület pedig tavaszi Sportbál rendezvényük teljes nyereségével, 526.000 Forinttal támogatja őket. Az egyesület a szülők tombolafelajánlásaiból befolyt összeget is erre a célra fordítja. Az egyesület táncosai nevében köszönik mindenkinek az eddigi segítséget és örömmel fogadnak minden további támogatást.

Az évzáró műsort követően a rendezvény jó hangulatú sramli esttel folytatódott, ahol a TTT Trió és a Takser Spatzen zenekar gondoskodtak a sváb zenei aláfestésről. Az ünnepen készült fotókat alábbi galériánkban tekinthetik meg: