Az I. világháborús hősökre emlékeztünk

„A múlt erős gyökér, jelen és jövő belőle él”

Az I. világháború befejezésének 100 évfordulója alkalmából emlékeztünk és tisztelegtünk azon hőseink előtt, akik a Nagy Háborúban harcoltak. Taksonyból 320 férfi vonult be az igazság oldalán, akik közül 74-en elestek a különböző harctereken. Rájuk emlékeztünk június 23-án szombaton a Művelődési ház színháztermében rendezett megemlékezésen.

A világháború kitörése, az első napok lelkesedése, magával ragadta az írókat, költőket, akik azt remélték, hogy valami nagy változás következik be. Következett is, csak nem úgy, ahogy remélték. Nincs a művészeteknek egyetlen olyan ága sem, mely valamely módon ne ábrázolta volna a világháború tüzes leheletét. Az I. világháború irodalomra kifejtett hatását mutatta be a költők versein, művein, munkásságán keresztül Dr. Takaró Mihály író, irodalomtörténész. Előadásában kifejtette, hogy „a költők azt írták le, amit a szívük diktált”, verseiken keresztül kiáltották világba fájdalmukat, melyekben a kilátástalanság mellett mindig megcsillant a remény és a várakozás is.

Az előadást követően a Taksonyi Vegyes Kórus nótáiból idézhettük vissza a menetelő katonák énekeit „Sej besoroztak” címmel.

Ezt követően az egybegyűltek mindannyian a 80 esztendővel ezelőtt felállított szoborműhöz vonulva koszorúzással tisztelegtek a Nagy Háború Taksonyi 74 áldozata előtt.

Fotók a rendezvényről