Újra a kitelepített Taksonyiak fővárosában, Rainban

A partneri kapcsolatok az élet minden területén fontosak, így a települések működésében is. Az együttműködések különböző területeken és szinteken valósulnak meg. Ez elengedhetetlen tényező a fejlődés érdekében. Ezért szükség van arra, hogy nyitni tudjunk a világ felé, kitekintsünk más kultúrákra, lehetőségekre. Rain és Taksony folyamatos testvér települési kapcsolatot ápol, melynek polgármesterei mindketten nyitottak a 2011-ben aláírt határokon átívelő kapcsolat tartalmas fenntartására, mely sokaknak jelent lehetőséget új barátok, kapcsolatok, kultúrák megismerésére, saját és gyermekeink nyelvtudásának fejlesztésére.

2008-ban fogalmazódott meg a gondolat, hogy a már jól működő kapcsolatot hivatalos formába kell önteni, mely után egymást követték a látogatások, tapasztalatcsere, hagyományápolás.

A 39. Rain Stadtfest-re Taksonyból a település elöljárót 30 fős delegáció kísért el, mely ez alkalommal is melegszívű fogadtatásban részesült, és melyet július 28-29-én a taksonyi Szent Anna napi búcsú alkalmával igyekszünk viszonozni, amikor is fogadjuk a Rainiak küldöttségét.

A látogatás első estéjén vacsorával egybekötött kötetlen beszélgetés keretében barátkoztak azok is, akik még nem régi ismerősként érkeztek a német városba. Ekkor került sor az ajándékátadásra, megköszönve a meghívást, ahol a települések polgármesterei Gerhardt Martin és Kreisz László emlékezett vissza a kapcsolat kezdeteire, emlékezetes pillanataira.

Szombat és vasárnap a vendéglátásról, kapcsolatépítésről, hazai ízek és gasztronómia, a hamisítatlan taksonyi kolbász és térségünk legismertebb pincészetének termékeinek bemutatásáról és kóstolásáról szólt, melyen második alkalommal volt szerencsénk részt venni.

Vasárnap délelőtt került sor a taksonyi születésű Szabó Imréné született Kreisz Katalin, 1972-ben megírt diplomamunkájának bemutatására, melynek címe és témája „Die Siedlungsgeschichte von Taksony”. A teljes egészében német nyelvű könyvet Taksony Nagyközség Önkormányzatának támogatásával először Rain városában élő Taksonyiaknak mutattuk be, mely esemény méltó megkoronázása volt a város legnagyobb rendezvénynek a Stadtfestnek, amikor is találkozhattak az egykor Taksonyból is kitelepítettek. Felejthetetlen pillanatok voltak.

   A látogatás két napja örömteli élmény volt  mindenki számára, számos élménnyel tértünk haza.