Szüreti Mulatság

Szeptember 29-én, szombaton délután igazán szép időben került sor a hagyományos szüreti felvonulásra. Az atyák áldását követően zeneszó kíséretében, jókedvűen haladt a menet keresztül a településen, a szüreti mustra helyszínéig, a Szent Anna térre. Igazi ünnepnek számított régen és ma is a szüret ideje, hiszen az egész éves munka eredménye ebben az időszakban válik folyékony valósággá és alapozza meg a következő év eredményességét. Örömteli volt körbe tekinteni, és látni kicsiket és nagyokat, a gyönyörű népviseleteket, a lovasokat – és megélni újra és újra mindazt, ami a múltunk és nemzetiségünk értékeit adja.

A téren haladva láthattunk prést és a mustot mérő szorgos asszonyokat, embereket. A nagy parkolóban a Gál pincészet standjánál borokat kóstolhattunk, de vásárolhattunk Csáky István mézeiből, és jól lakhattunk a Forrás standjánál a szüreti pecsenyével és a különféle extrákkal készülő Hot-doggal valamint sült kolbásszal.

A legbátrabbak kipróbálhatták az íjászatot a Szkíta Örökség Íjászainak  bemutatóját követően. Az idei év újdonsága a Miska kancsó kiállítás volt, mely egyike a legnépszerűbb magyar fazekas-munkáknak. Ennek lelkes gyűjtője településünkön Tóth Szilvia, aki bemutatta gyűjteményét az érdeklődőknek. A legkisebbeket  ugráló vár és kézműves foglalkozások vártak.

Hónapok, évek munkáját nyújtották át táncosaink ezen a délutánon is – percekbe zárva! Hatalmas elszántság és energia jelent meg a színpadon. Nagy sikerű, pazar repertoárú, lendületes koreográfiákat felvonultató műsorokat láthattunk, ahol a legkisebbektől kezdve minden korosztály bemutatkozott. Büszkék vagyunk rájuk, tudásukra, a produkciók gazdagságára, a koreográfiák mívességére, mely nemzetiségi hagyományaink erejét és az egész rendezvény értékét tükrözték.

A táncprogramot követően utcabál vette kezdetét a Solymosi Dávid vezette „Takser Spatzen” zenekarral, valamint este 8 órakor meggyújtottuk a tábortüzet.

Tekintse meg a rendezvény örömteli pillanatait képekben…