Ezerarcú kultúra

Immáron negyedszázada, minden év január 22-én tisztelgünk a Magyar Kultúra előtt. Kölcsey Ferenc ezen a napon fejezte be a magyar nép zivataros századairól írt költeményét, a Himnuszt, amely Erkel Ferenc zenéjével vált nemzetünk jelképévé.

A Magyar Kultúra Napi megemlékezés szándéka ebben az évben is az volt, hogy ráirányítsuk a figyelmet múltunkra, hagyományainkra, kulturális és művészeti életünk értékeire, anyanyelvünkre.

A kiállítótérben Kovács Ernő fafaragó népi iparművész alkotásaiból látható tárlat fogadta az érkezőket. A legváltozatosabb konyhai használati eszközök, szobai dísztárgyak, Mária képek és barackmag faragások is helyet kaptak a kiállításon, melyek nagy része nem csupán egyszerű használati tárgyak, hanem olyanok, amelyek „mesélnek” nekünk. Mesélnek a fa szeretetéről, a művészről, aki nagy örömmel és jókora tehetséggel készítette alkotásait.

A műsor részeként láthattuk az Óvoda Katica csoportjának tagjait, akik egy meseelőadással varázsolták el a közönséget, majd az Általános Iskola térségi népmesemondó versenyének évfolyam győztesei, és a Hungaro-Art Alapfokú Művészeti Iskola növendékei és tanárai színesítették a programot, akik az eseményhez illő zenei aláfestést nyújtották. Az estet természetesen a Profi tánccsoport fiatal tehetségei foglaltál méltó keretbe, akik egy Bábtáncoltatóval és a Galga-menti táncokkal szórakoztatták a nagyérdeműt.

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?