Pár-Beszéd II. Megtett út

Kati nénire és munkássága sokszínűségére emlékeztünk vissza volt munkatársak, barátok egykori tanítványok körében a tavaszi Pár-beszéd sorozat keretében.  Az 1972-ben megírt diplomamunkáját Kreisz Mátyásnak és kedves feleségének köszönhetően kézbe vehetünk, és olvashatunk településünk múltjáról, hagyományainkról.  

A könyv ajánlásából: 

…az első német nyelven megjelent könyv, ami Taksony történetét és történelmét mutatja be. A Taksonyban született Szabó Imréné született Kreisz Katalin (Kati néni) pedagógus, német tanárnő, szakfelügyelő és 2012-ben Taksony Életműdíjjal kitüntetett köztiszteletben álló

polgárnak állít emléket aki 40 éven át a Taksony Vezér Német Nemzetiségi Általános Iskolában adta át tudását az ifjabb nemzedékeknek.  

Kati néni több mint 3000 gyereket tanított német nyelvre, akik közül nagyon sokan diplomás felnőttekké váltak. Emellett a legfőbb célja volt, hogy olyan pedagógusokat neveljen, akik az ő munkáját folytatják, s a sváb közösségért hasonló elhivatottsággal tevékenykednek. Fáradozása nem volt hiábavaló. Ma Taksonyban a német nyelvet tanító nevelők többsége az ő szárnyai alól kerültek ki. Ez nem véletlen hiszen nagy érdeklődéssel kutatta és dolgozta fel a falu helytörténetét, benne a németség betelepülését, szokásait, kultúráját. Diplomamunkáját is ebben a témában írta 1972-ben, egy olyan időszakban – a szocializmusban- amikor nem lehetett a kommunizmus rafinált társadalompolitikája miatt a teljes valóságot leírni.  

Azonban taksonyi lokálpatriótaként nagy hangsúlyt fektetett a sváb hagyományok és kultúra ápolására, és a tradicionális értékeknek az ifjúság számára való átadására. Talán ő volt az utolsók egyike, akitől még az autentikus sváb nyelvjárást megtanulhattuk. Mindig is vallotta, hogy a pedagógusi pálya egy életre szóló hivatás. Tudásával, elkötelezettségével, a sváb értékek és hagyományok, valamint a német nyelv iránti tiszteletével méltó példakép marad mindannyiunk szívében...”