Választás 2019.

A köztársasági elnök 2019. május 26. napjára, vasárnapra tűzte ki az Európai Parlament tagjainak magyarországi választását.

Településünkön működő Helyi Választási Iroda adatai, elérhetősége:

Helyi Választási Iroda vezetője: dr. Micheller Anita jegyző

Cím: 2335 Taksony, Fő út 85.

Telefon: 24/520-774

Email: onkormanyzat@taksony.hu

Taksonyban működő szavazókörökről, valamint a hozzá tartozó területi beosztásról (utcanévjegyzék) az alábbi linkre kattintva tájékozódhat.

Figyelem! Változás a területi beosztásban a 3. és a 4. szavazókört érintően!

Utcanévjegyzék

A választással kapcsolatos teljes körű információ megtalálható a Nemzeti Választási Iroda honlapján, a www.valasztas.hu oldalon.

Leggyakrabban előforduló kérelmek:

Átjelentkezés

Ha Ön a szavazás napján Magyarországon, azonban bejelentett lakóhelyétől eltérő településen, budapesti kerületben (vagy ugyanazon a településen, de a lakcíme szerinti szavazókörtől eltérő szavazókör területén) fog tartózkodni, átjelentkezéssel szavazhat.

Figyelem! Kizárólag magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok nyújthatnak be átjelentkezési kérelmet!

A 2019. május 26. napjára kitűzött EP-választáshoz kapcsolódóan átjelentkezési kérelmet 2019. március 21-től lehet benyújtani.

Kérelem benyújtása online

Kérelem benyújtása papír alapon (személyesen, vagy postán a helyi választási irodának címezve)

Átjelentkezési kérelmet május 22-én 16 óráig lehet benyújtani.

A választópolgár levélben vagy ügyfélkapus azonosítás nélkül interneten május 22-én 16 óráig, személyesen vagy ügyfélkapus azonosítással interneten május 24-én 16 óráig kérheti visszavételét a lakcíme szerinti szavazóköri névjegyzékbe.

Az átjelentkezési kérelem benyújtásának szabályai

Figyelem! A kérelemben feltüntetett adatainak meg kell egyezniük az Ön lakcímkártyáján feltüntetett adatokkal, ellenkező esetben a helyi választási iroda a kérelmet elutasítja.

Átjelentkezni bármelyik magyarországi településre (budapesti kerületbe) lehet.

Minden településen (budapesti kerületben) csak egyetlen szavazókört jelölnek ki az átjelentkezéssel szavazók részére. Az átjelentkezéssel szavazásra szolgáló szavazóhelyiség pontos címét megtalálja a szavazóhelyiség-kereső alkalmazásunkban, és arról a helyi választási iroda írásban is tájékoztatni fogja.

Átjelentkezés esetén is igényelhet mozgóurnát abban az esetben, ha egészségi állapota vagy fogva tartás miatt nem tud megjelenni a szavazóhelyiségben.

Önnek a kérelem benyújtása során arra is lehetősége van, hogy megadjon egy olyan értesítési címet (akár külföldi címet is), ahova a helyi választási iroda megküldi Önnek a döntésről szóló értesítést.

Mozgóurna igénylése

Ha Ön a szavazás napján nem tud megjelenni a lakóhelye szerinti szavazóhelyiségben, mert egészségi állapota (pl. kórházban van), fogyatékossága vagy fogva tartása (pl. előzetes letartóztatás, szabadságvesztés) ebben megakadályozza, mozgóurnát kérhet. A törvény kizárólag a fenti esetekben engedi meg a mozgóurna igénybevételét, más indokokra tekintettel (pl. munkahelyi elfoglaltság) nem vehető igénybe.

A 2019. május 26. napjára kitűzött EP-választáshoz kapcsolódóan mozgóurna igénylési kérelmet 2019. március 21-től lehet benyújtani.

Kérelem benyújtása online

  • ügyfélkapus azonosítás nélkül: a szavazást megelőző 4. napon (szerdán) 16.00 óráig nyújtható be.
  • ügyfélkapus azonosítással: a szavazás napján 12.00 óráig nyújtható be.

Kérelem benyújtása papír alapon, személyesen

A helyi választási irodában a szavazást megelőző második napon (péntek) 16.00 óráig nyílik rá lehetőség.

Kérelem benyújtása postán, a helyi választási irodának címezve

szavazást megelőző negyedik napon (szerdán) 16.00 óráig kell megérkeznie.

Kérelem benyújtása írásbeli meghatalmazással rendelkező MEGHATALMAZOTT útján

  • a szavazást megelőző második napon (pénteken) 16.00 óráig a helyi választási irodához vagy
  • szavazás napján 12.00 óráig a szavazatszámláló bizottsághoz nyújtható be.

Kérelem benyújtása írásbeli meghatalmazással nem rendelkező KÉZBESÍTŐVEL (futár, hozzátartozó vagy egyéb személy)

  • a szavazást megelőző negyedik napon (szerdán) 16.00 óráig a helyi választási irodához vagy
  • a szavazás napján 12.00 óráig a szavazatszámláló bizottsághoz nyújtható be.

A kérelmet a szavazást megelőző második napon (péntek) 16.00 óráig lehet visszavonni.

A kérelemnek tartalmaznia kell a mozgóurna-igénylés okát, valamint, ha nem a lakcímére kéri, akkor a pontos címet is, ahova a mozgóurna kivitelét kéri.

Figyelem! A kérelemben feltüntetett személyes adatainak meg kell egyezniük az Ön lakcímkártyáján feltüntetett adatokkal, ellenkező esetben a helyi választási iroda a kérelmet elutasítja.

A szavazás napján a szavazatszámláló bizottság két tagja felkeresi Önt lakóhelyén vagy az Ön által megadott más címen (pl. kórházban), annak érdekében, hogy szavazatát a mozgóurnába dobja be.

Figyelem! Aki mozgóurnát kért, a szavazókörben „hagyományos módon”, azaz személyesen nem szavazhat.

Mozgóurna igénylése, ha nem a lakóhelyére kéri

Ha Ön a lakóhelyétől eltérő településen – vagy ugyanazon a településen, de másik szavazókör területén – tartózkodik, erre a címre is igényelhet mozgóurnát.

Önnek a kérelem benyújtása során arra is lehetősége van, hogy megadjon egy olyan értesítési címet (akár külföldi címet is), ahova a helyi választási iroda megküldi Önnek a döntésről szóló értesítést.

Külképviseleti névjegyzékbe vétel

A 2019. május 26. napjára kitűzött EP-választáshoz kapcsolódóan külképviseleti névjegyzékbe vételi kérelmet 2019. március 21-től lehet benyújtani.

Figyelem! Kizárólag magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok kérhetik külképviseleti névjegyzékbe vételüket!

Kérelem benyújtása online

Kérelem benyújtása papír alapon (személyesen, vagy postán a választási irodának címezve)

A kérelmek benyújtására, módosítására május 17-én, 16 óráig nyílik lehetőség. Aki mégis Magyarországon kíván szavazni, az május 22-én 16 óráig kérheti törlését a külképviseleti névjegyzékből.

A külképviseleti névjegyzékbe vételi kérelem benyújtásának szabályai

Választópolgárként kizárólag az országgyűlési választásokon, az Európai Parlament tagjainak választásán, valamint az országos népszavazáson szavazhat külföldön, a külképviseleteken.

Figyelem! A kérelemben feltüntetett személyes adatainak meg kell egyezniük az Ön lakcímkártyáján feltüntetett adatokkal, ellenkező esetben a helyi választási iroda a kérelmet elutasítja.

Önnek a kérelem benyújtása során arra is lehetősége van, hogy megadjon egy olyan értesítési címet (akár külföldi címet is), ahova a helyi választási iroda megküldi Önnek a döntésről szóló értesítést.