Jubileumi Évnyitó a Taksony napon

November 29-én, pénteken, községünk névadójára, Taksony fejedelemre emlékeztünk. Településünk nevének első írásos említésének 750. évfordulója  alkalmából, ünnepi évet hirdetettünk, így a 2020-as jubileumi esztendő nyitó rendezvénye kiemelt jelentőséggel bírt. Ezen jeles alkalomból megtisztelte rendezvényünket jelenlétével, Pánczél Károly országgyűlési képviselő úr, valamint testvértelepüléseink vezetői és delegációi. Körünkben köszönthettük Rain, Henfenfeld, a felvidéki Taksony (Matúškovo) és (Čierny Brod), Vízkelet polgármestereit.

Az ünnepség állandó részeként, kifejeztük köszönetünket azon köztiszteletben álló polgárainknak, akik értékteremtő és példamutató tevékenységükkel sokat tettek településünkért. Lakosaink ajánlására és a Képviselő-testület döntése alapján ezen az estén vehették át munkásságuk elismeréseként Kreisz László polgármester úrtól kitüntetéseiket az arra érdemesek. Az idei év díjazottjai: Kovács Ernő fafaragó népi iparművész, aki az „Érdemes Polgári” címet vehette át, valamint Gerhard Martin, Rain polgármestere településünk legmagasabb kitüntetését, a „Díszpolgári” cím büszke tulajdonosa lehetett.

A kulturális műsor keretében az alaphangulatot a Profi tánccsoport teremtette meg, majd a klasszikus szimfonikus zenekar hangszereinek birodalmába tettünk utazást, a Magyar Nemzeti Rézfúvós Kvintett segítségével. A virtuóz trombita, a lágy hangú vadászkürt, a tolóharsona és a dörmögő hangú tuba jellegzetes színnel járul hozzá a zenekar hangzásához.

A színházteremben és a kiállítótérben elhelyezett kiállításon szebbnél szebb csendéletek, tájképek, festmények sorakoztak, melyek Wágner Mátyás keze munkáját, tehetségét dicsérték.

Az est hátralevő részében ünnepi fogadáson nyílt alkalmuk a vendégeknek gratulálni a kitüntetetteknek és a Forrás által készített finomságok elfogyasztása mellett a kötetlen, baráti beszélgetésre.

Az ünnepség hangulatáról galériánk képei nyújtanak ízelítőt, melyet a képre klikkelve tekinthet meg.