Emléknap az elhurcoltakért

Január 4.-én szombat délután, a „Málenkij robotra” elhurcoltakra emlékeztünk a Petőfi Sándor Művelődési házban a KÉSZ taksonyi csoportja és Taksony Nagyközség Önkormányzata szervezésében. A programot Györke Erzsébet köszöntője indította útjára, melyet követően közösen megkoszorúztuk a Ház falán álló emléktáblákat.

A megemlékezés során bemutatásra került a taksonyi közönségnek az „Örök tél” c.,  2017-ben készült magyar történelmi filmdráma, mely a második világháború végén Magyarországot megszálló szovjetek által málenkij robotra, az Ukrajna területén lévő GUPVI lágerekbe kollektív büntetésként elhurcolt több százezer, hazatérésük után némaságra ítélt magyar áldozatoknak állít emléket.

Megtisztelő volt, hogy elfogadta a meghívást az eseményre a film főszereplője, a Nemzetközi Emmy- díjjal kitüntetett Gera Marina is, aki magával hozta a november 25-én, az Egyesült Államokban átvett rangos elismerését, melyet  a filmben nyújtott fantasztikus alakításáért vehetett át. A színésznő mesélt a forgatás felemelő pillanatairól, érzéseiről, arról, hogyan formálja személyiségét  a siker, és persze jövőbeli terveiről. A legszívmelengetőbb jelenetet a rendező az utolsó filmkockákra tartogatta, így a vetítést többen könnyekig meghatódva nézték végig, mélyen átérezve a film mondanivalóját, olykor személyes érintettség okán. A rendezvényről készült képeket a fotóra kattintva tekintheti meg.