Nemzeti Összetartozás Napján

Világszerte egyszerre kondultak meg a harangok 100 másodpercre, 2020. június 4-én a trianoni békeszerződés aláírásának 100 évfordulójára emlékezve. Taksonyban 2014 óta gyűlünk össze a Nemzeti Összetartozás Napján a Marestli parkban a Kopjafánál, és idézzük fel múltunk fájdalmas eseményét. Az emléknap alkalmából délután szűk körben emlékeztünk.

Az első világháborút lezáró trianoni békeszerződés aláírásának századik évfordulóján tartott rövid megemlékezés során körünkben köszönthettük Pánczél Károly országgyűlési képviselő urat, a Nemzeti Összetartozás Bizottságának elnökét, aki elmondta: „A trianoni trauma óta eltelt évszázad alatt rögzíthetjük, hogy hatalmas volt a magyarság megfogyatkozása az anyaország határain túl, de a nemzeti összetartozás érzése mégis megmaradt. A magyarság tudatában a történelmi Magyarország képe tovább él. Trianon századik évfordulóján a legfőbb üzenet a szétszakított magyarság számára az, hogy nem vagyunk egyedül. „ A rövid megemlékezés koszorúzással záródott.  

Este 20 óra 20 perckor a hazánktól elszakított magyarokkal való egységet szimbolizáló mécsesek lángjai gyúltak fel a kopjafánál, melyre sokan eljöttek közösen emlékezni.