Tájékoztatás veszélyhelyzet megszűnéséről és a megszűnést követően alkalmazandó szabályokról

Tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot, hogy a Kormány döntése értelmében a 2020. március 11-én kihirdetett, az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzése, illetve következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében elrendelt

veszélyhelyzet 2020. június 18. napjával megszűnt.

A Kormány egyúttal egész Magyarországra kiterjedően járványügyi készültséget vezetett be, mely készültség fenntartásának szükségességét háromhavonta felülvizsgálja.

A veszélyhelyzet megszűnésével hatályát vesztette a védelmi intézkedésekről szóló kormányrendelet, melynek köszönhetően június 18-tól megszűnt az élelmiszerüzletet, drogériát, gyógyszertárat, gyógyszert, gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzletek látogatását szabályozó időkorlát, 65 év felettiek vásárlási idősávja.

A maszkviselés továbbra is kötelező!

A veszélyhelyzet megszűnését követően továbbra is kötelező, a 6. életévet be nem töltött gyermek kivételével, szájat és az orrot eltakaró eszközt (például orvosi maszk, sál, kendő) viselni:

a) a tömegközlekedési eszközön, valamint
b) az üzletben történő vásárlás során

A vendéglátó üzlet belső (zárt) részében az ott dolgozók – a vendégek által látogatható területen kötelesek a szájat és az orrot eltakaró eszközt viselni.

A zenés, táncos rendezvény – függetlenül attól, hogy zárt helyen vagy nem zárt helyen tartják, illetve függetlenül annak nyilvános vagy nem nyilvános, valamint alkalmi vagy rendszeres jellegétől – abban az esetben tartható meg, ha a rendezvény helyszínén a jelenlévők létszáma – beleértve az ott foglalkoztatott személyeket – egy időben nem haladja meg az 500 főt.