Tanévkezdés, idősek védelme, hasznos tanácsok – tájékoztató a járványhelyzettel kapcsolatban

A hírekből értesülhetünk arról, hogy az igazoltan koronavírussal fertőzöttek száma napról napra növekszik, a járvány második hulláma, mint ahogyan az várható is volt, megjelent Magyarországon is. Mindez fokozott körültekintést és óvatosságot igényel mindannyiunktól.  

Az alábbiakban néhány a járvánnyal kapcsolatos közérdekű, településünket is érintő aktuális információt szeretnénk megosztani Önökkel.

Tanévkezdés

Az oktatás-nevelési intézményeink (óvoda, iskola) valamint a bölcsőde rendben megkezdték a nevelési, illetve a tanítási évet. Miután az iskolába közel 700, az óvodába 250 gyermek jár, ezért ezekben az intézményekben különös gondot fordítanak a járványügyi szabályok, ajánlások, betartására. Minden intézmény kidolgozta és közzétette a saját járványügyi protokollját, az egészséges közösség megtartása érdekében azonban szükséges a szülők maximális együttműködése is. Jelen helyzetben különösen figyelni kell arra, hogy beteg gyermek ne látogassa az intézményeket!

Az intézmények fertőtlenítéséhez a különböző eszközöket, szereket a fenntartó Német Nemzetiségi Önkormányzat biztosítja, illetve az évkezdéshez szükséges mennyiséget az Emberi Erőforrások Minisztériuma bocsájtotta rendelkezésre. Az alkalmazottak részére szükséges maszkokat is a fenntartó önkormányzat szerzi be.

Az iskolában egyelőre a hagyományos módon folyik az oktatás, fontos azonban kiemelni, hogy amennyiben bármely tanuló, pedagógus vagy egyéb személy tesztje koronavírus-pozitív lesz, az adatok alapján az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Népegészségügyi Központ közösen fogják megvizsgálni, hogy szükséges-e elrendelni az intézményben más munkarendet. Az intézményben a tantermen kívüli, digitális munkarend bevezetéséről az Operatív Törzs fog dönteni.

A digitális oktatás átállására – amennyiben erre szükséges lesz – az iskola felkészült.

Időseink védelme:

Újra időszerű, hogy időseink védelméről fokozottan gondoskodjunk. Az ő biztonságuk érdekében különösen igaz az, hogy a nagy tömeget, az olyan környezetet, ahol a fertőzésnek nagy a valószínűsége, kerüljék. Taksony Nagyközség Önkormányzata a Szociális és Gyerekjóléti Szolgálaton keresztül továbbra is gondoskodik az egyedülálló idős taksonyiakról. Szükség esetén a bevásárlásban, gyógyszerkiváltásban és csekkek feladásában is kérhető munkatársaink segítsége. Igényüket maguk az érintettek és azok is jelezhetik, akik környezetében segítségre szoruló idős ember él. Mindezt a Szolgálat intézményvezetőjénél, Gátiné Cserháti Zsuzsánál jelezhetik a 06-30-651-7381-es telefonszámon.

Hasznos tanácsok egészségünk védelme érdekében:

  • Alaposan és gyakran mossunk kezet, lehetőleg szappanos vízzel vagy legalább 60% alkoholtartalmú kézfertőtlenítővel! Fontos, hogy hívjuk fel ennek fontosságára gyermekeink figyelmét is!
  • Otthonunkban és munkahelyünkön is (amennyiben lehetséges), szellőztessünk gyakran!
  • Közös, rendszeresen használt tárgyakat (pl.: kilincs) javasolt gyakrabban fertőtleníteni.
  • Beteg, lázas, légúti tüneteket mutató emberek társaságát lehetőleg kerüljük!
  • A megszokott érintkezési, üdvözlési formákat, például a kézfogást, a puszit, a baráti ölelést tanácsos mellőzni.
  • A maszk használata egyes helyeken kötelező, ezeken a helyeken figyeljünk a maszk helyes, használatára, hogy az takarja az orrot és szájat egyaránt!
  • Fordítsunk fokozott figyelmet immunrendszerünk erősítésére, pl. fogyasszunk elegendő vitamint! A vitaminok közül különösen fontos a C-vitamin, illetve az őszi, téli, tavaszi időszakban gondoskodni kell a D vitamin pótlásáról is.

Vigyázzunk egymásra!