Apai elismerő nyilatkozat

Apai elismerő nyilatkozat megtételére kizárólag abban az esetben van lehetőség, ha azt a magyar jogszabályok lehetővé teszik, vagyis ha az apai jogállás betöltetlen.

Fontos!

A vonatkozó magyar jogszabályi rendelkezések alapján az eljáró hatóságnak meg kell vizsgálnia, hogy a gyermek családi jogállása rendezett-e, vagyis az apai jogállás betöltött-e. Az apai elismerő nyilatkozat felvételére ugyanis csak akkor kerülhet sor, ha az apai jogállás betöltetlen, azaz a magyar családjogi szabályok alapján senkit nem lehet a gyermek apjának tekinteni. A magyar jogban (Ptk. 4:98-114. §) az, hogy ki tekinthető a gyermek apjának, vélelmeken alapul, ellentétben az anyai pozícióval, ami a születés tényével egyértelműen betöltötté válik. A hatályos magyar jogban az apaság a következő sortartó vélelmeken alapulhat:

1) az anya fennálló házassága,
2) fennálló házasság hiányában az anya megszűnt házassága, ha a gyermek születésétől visszafelé számított 300 napon belül szűnt meg a házasság bontóper útján vagy a férj halálával,
3) élettársak esetén emberi reprodukcióra irányuló különleges eljárás,
4) apai elismerő nyilatkozat,
5) az apaság bírósági megállapítása.

Apai elismerő nyilatkozat tehető bármely Járási Hivatalnál. Az elismerést és a hozzájárulást az anyakönyvvezetőnél, a bíróságnál, a gyámhatóságnál vagy hivatásos konzuli tisztviselőnél kell jegyzőkönyvbe venni vagy közjegyzői okiratba kell foglalni. A hozzájárulást a konzuli tanúsítvány kiállítására felhatalmazott tiszteletbeli konzulnál is meg lehet tenni.

Mindazon kismamák esetében, akik „hajadon”, „elvált” vagy „özvegy” családi állapotúak és gyermeket várnak, a gyermek megszületése előtt a születendő gyermekre a leendő apák apai elismerő nyilatkozatot tehetnek.

A jegyzőkönyv felvételéhez mindkét leendő szülő együttes jelenléte szükséges!

Az ügyintézéshez szükséges okmányok:

  • személyazonosításra alkalmas igazolvány (érvényes személyi igazolvány, útlevél vagy kártyaformátumú jogosítvány és lakcímet igazoló hatósági igazolvány),
  • családi állapotra vonatkozó hatósági bizonyítvány az anya részéről,
  • jogerős bírósági ítélet az anya házasságának felbontásáról, vagy záradékolt házassági anyakönyvi kivonat
  • ha az anya családi állapota özvegy, a házastárs halotti anyakönyvi kivonata.

Születendő gyermek ügyintézéshez szükséges dokumentumok:

  • szakorvos által kiállított igazolás, amelyen szerepel:
    • orvosi fejléc, melyen látható az intézmény adatai,
    • aláírás, bélyegző/pecsét, dátum,
    • a fogantatás vélhető időpontja,
    • a szülés várható időpontja,
    • terheskiskönyv”, ambulánslap nem fogadható el!

Nagyon fontos, hogy az „elvált” és „özvegy” családi állapotú anyukák születendő gyermekére csak abban az esetben tehet a vér szerinti apa apai elismerő nyilatkozatot, ha a szülés várható időpontja és a bírósági bontóper jogerőre emelkedésének napja között, illetve a haláleset napja és a szülés várható időpontja között 300 nap eltelt! Amennyiben nem telt el 300 nap, úgy minden esetben a volt férjet kell a gyermek apjának tekinteni!

Házas családi állapotú anya gyermekére nem lehet apai elismerő nyilatkozatot tenni. A gyermek apjának minden esetben a férjet kell tekinteni!

Mindkét fenti esetben apasági per lefolytatása után a bíróság dönt az apa személyéről. (Apaság vélelmének megdöntése), csak ezek után tehet a vér szerinti apa teljes hatályú apai elismerő nyilatkozatot.

Az teljes hatályú apai elismerő nyilatkozat a terhesség megállapítása (orvosi igazolással) és a szülés közti időben bármikor megtehető bármely anyakönyvvezető előtt, amennyiben a leendő szülők rendelkeznek a fent leírt feltételekkel.

A már megszületett – apa nélkül anyakönyvezett – gyermekre is tehet teljes hatályú apai elismerő nyilatkozatot az apa, az eljárás a fentiekben ismertetett módon és iratokkal történik. Ezen kívül be kell csatolni a már megszületett gyermek születési anyakönyvi kivonatát!

Illeték

Az eljárás illetékmentes.

Ügyintéző
Juhász Barbara
Tel: 0624/520-772
E-mail: juhasz.barbara@taksony.hu