Helyi iparűzési adó

HELYI IPARŰZÉSI ADÓ

Az adó alanya

Az a vállalkozó/ vállalkozás adóköteles aki/amely az önkormányzat illetékességi területén vállalkozási tevékenységet végez.

Adóköteles

A vállalkozó e minőségben végzett nyereség-, illetőleg jövedelemszerzésre irányuló tevékenysége. A vállalkozó iparűzési tevékenységet végez az önkormányzat illetékességi területén, ha ott székhellyel, telephellyel rendelkezik, függetlenül attól, hogy tevékenységét részben vagy egészben székhelyén (telephelyén) kívül folytatja

Az adókötelezettség az iparűzési tevékenység megkezdésének napjával keletkezik és a tevékenység megszüntetésének napjával szűnik meg.

Az adó alapja

Állandó jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén az adó alapja a nettó árbevétel, csökkentve

  1. az eladott áruk beszerzési értéke és a közvetített szolgáltatások értéke
  2. az alvállalkozói teljesítések értékével,
  3. az anyagköltséggel,
  4. az alapkutatás, alkalmazott kutatás, kísérleti fejlesztés adóévben elszámolt közvetlen

költségével.

Ha a vállalkozó több önkormányzat illetékességi területén vagy külföldön végez állandó jellegű iparűzési tevékenységet, akkor az adó alapját – a tevékenység sajátosságaira leginkább jellemzően – a vállalkozónak kell a helyi adókról szóló 1990. évi C törvény, továbbiakban (Htv) melléklete szerint megosztania.

Egyszerűsített iparűzési adóalap meghatározása

2023. január 1. napjától az iparűzési adóban az egyszerűsített adóalap-meghatározási módja az alábbiak szerint módosul:

2023. adóévtől a korábbi háromféle adószámítási módszert egyféle (választható) adóalap-megállapítási módszer váltja fel, ugyanakkor a kisvállalati adó alanyai továbbra is változatlan feltételekkel választhatják az egyszerűsített adóalap-meghatározási módot.

Egyszerűsített adóalap meghatározását 2023. adóévtől az az adózó jogosult választani, akinek/amelynek az adóévben – 12 hónapnál rövidebb adóév esetén napi arányosítással 12 hónapra számítva – a Htv. szerinti nettó árbevétele nem haladja meg a 25 millió forintot, Szja. törvény szerint kizárólag kiskereskedelmi tevékenységet végző átalányadózó esetén a 120 millió forintot.

Egyszerűsített iparűzési adóalap meghatározása

Az adó alapja 12 hónapra számítva, ha:

az árbevétel*
(millió Ft)

akkor az adóalap (millió Ft)

a fizetendő HIPA
(2023. teljes adóévre Ft)

fizetendő HIPA előleg
2023. május 31. (Ft)***

0-12

2,5

50.000

50.000

12-18

6,0

120.000

120.000

18-25
18-120**

8,5
8,5

170.000
170.000

170.000
170.000

*árbevétel: az Szja törvény hatálya alá tartozó magánszemély kisvállalkozó esetében az Szja szerinti bevételt, -más kisvállalkozó esetében a nettó árbevételt kell érteni!
**az Szja. törvény szerint kizárólag kiskereskedelmi tevékenységet végző átalányadózó esetén!
***a számítás alól kivételt képeznek azok az adózók, akiknek 2022.évi bevallásában a Htv. szerinti éves szintű nettó árbevétel meghaladja a 25 millió (120 millió) forintot, esetükben a május 31-én fizetendő előleg összege a bevallás szerint fizetendő adó adókedvezményekkel, mentességekkel növelt összege.

A fizetendő előlegből a 2023. március 15-ére korábban bevallott és megfizetett adóelőleg levonandó!

Az egyszerűsített adóalap megállapítást választó kisvállalkozó, aki a lényegesen egyszerűsített, új tételes adóalap-megállapítást alkalmazza, sem törvényi, sem önkormányzati rendeleti adómentességre, adókedvezményre, adócsökkentésre 2023. évtől nem lesz jogosult, így adómentességre, adókedvezményre és adócsökkentésre nincs lehetősége.

Egyszerűsített adóalap meghatározás első ízben történő választásának bejelentési módjai

1.

2022. december 31-én KATA alanyként tételes iparűzési adót fizető egyéni vállalkozónak teendője nincs, esetében az adóhatóság e módszer választását vélelmezi, azonban 2023. május 31-ig közölheti az adóhatósággal (bevallásban, vagy a bejelentés, változás-bejelentés adatlapon), hogy nem kívánja az egyszerűsített adóalap-meghatározást alkalmazni.

2.

2022. december 31-én nem tételes iparűzési adót fizetők a 22HIPAK bevallás űrlapon nyilatkozhatnak, 2023. május 31-ig.

3.

A vállalkozási tevékenységet 2023. január 1-jét követően jogelőd nélkül kezdő vállalkozó az első adóévről szóló adóbevallásában az első adóévre is, és egyúttal a követő évre is nyilatkozhat.

A bejelentés (akár bevallásban, akár a bejelentkezési nyomtatvány benyújtásával teljesül) a teljes adóévre vonatkozik és mindaddig érvényes, amíg a kisvállalkozó az adóalapját ekként kívánja megállapítani. Ha már nem a fentiek szerint kívánja megállapítani az adóalapját, akkor e döntését az adóévet követő év ötödik hónapjának utolsó napjáig jelentheti be az adóhatóságunknak az adóévi bevallásban.

Egyszerűsített adóalap meghatározás esetén az előlegfizetés rendje

Egyszerűsített adóalap meghatározás esetén is kell adóelőleget fizetni, azonban az általánostól eltérően évente egyszer, az adóév ötödik hónapjának utolsó napjáig (naptári évvel megegyező üzleti évet alkalmazó adózó esetén a fenti táblázat szerint május 31.) első alkalommal 2023. május 31-ig.

Az iparűzési adó előleg megfizetésének határideje egyszerűsített adóalap választása esetén;  május 31.

Adómentesség

Adómentesség, adókedvezmény csak azt a vállalkozót illetheti meg, akinek/amelynek a Htv. 39. § (1) bekezdés, illetőleg a 39/B. § alapján számított (vállalkozási szintű) adóalapja nem haladja meg az 1 millió Ft-ot.

Az adó mértéke

az adóalap 2%-a.

Az iparűzési adó előleget az adózónak kell megállapítania, bevallania és megfizetnie. (E tárgyban fizetési meghagyás kiadásának nincs helye.)

Az iparűzési adó előleg megfizetés határideje: március 15. és szeptember 15.

Az iparűzési adó bevallásának időpontja: az adóévet követő május 31, mellyel egyidejűleg az adót meg kell fizetni az Önkormányzat iparűzési adó számlaszámára.

Adóbevallás benyújtása

Az NAV Honlapján adóbevallásra rendszeresített formanyomtatvány a nyomtatványok menüpontból letölthető.

Bankszámlaszám: 11742180-15393355-03540000

Ügyintéző

Bartáné Kovács Tímea
Tel: 06/24/520-771
E-mail: kovacs.timea@taksony.hu