I. világháborús megemlékezés

Az I. világháború befejezésének 100. évfordulójára Taksony Nagyközség Önkormányzata és Képviselő-testülete tisztelettel hívja polgárait 2018. június 23-án, szombaton 16 órára a művelődési ház színháztermébe, hogy közösen tisztelegjünk hősi halottaink emléke előtt.

Emlékezzünk együtt azon katonáinkra, akik a Nagy Háborúban a hazáért hősiesen harcoltak.

Taksonyból 320 férfi indult hadba, közülük 74-en elestek. 74 név és arc dereng az egykori, megsárgult fotográfiákon, melyen még talán felidézhetjük a déd- vagy üknagypapák katonaruhába bújtatott vonásait. A déd- vagy ükszülőnktől való, otthon kallódó tárgyi emléket kézbe véve, emlékezhetünk ma azon bátor hőseinkre, akik egykoron egy igaz ügyért indultak harcba, majd hamarosan a  háború  hősies áldozataivá váltak. Hazaszeretetük példamutató a kitüntetés nélküli katonákkal együtt, hűen teljesítették kötelességüket, így méltán váltak hálás elismerésre érdemessé.

Az ünnepi megemlékezés során Kreisz László polgármester úr köszöntője után Dr. Takaró Mihály író, irodalomtörténész, Állami Díjjal kitüntetett tanár úr előadását élvezhetjük és hallhatjuk “A világháború és az irodalom”témájában. A műsorban közreműködik a Taksonyért Emlékéremmel kitüntetett Taksonyi Vegyes Kórus.

A megemlékezés a 80 esztendővel ezelőtt állítatott patetikus szobormű előtt zárul, ahol elhelyezzük az emlékezés koszorúját.

Tisztelje meg Ön és családja is a 74 taksonyi katona önfeláldozását, jelenlétükkel és főhajtásukkal emlékezzünk hősiességükről!