Nemzeti Összetartozás Napja

A trianoni békeszerződés aláírásának 98. évfordulójára emlékezünk a Nemzeti Összetartozás Napi ünnepségünkön.  Negyedik éve már, hogy összegyűlünk június 4-én a Marestli-part csodálatos környezetében, és közösen emlékezünk múltunk fájdalmas eseményére. Négy évvel ezelőtt állított a Taksonyi Református Missziói Egyházközség mementóként kopjafát, ezzel is jelképezve és megerősítve a magyar nemzet egységét. A kopjafa településünk kitüntetettjének, Irzsik Miklósnak a keze munkája.

Ez a nap megemlékezik a nemzeti tragédiáról, de arra is lehetőséget nyújt, hogy tanúságot tegyen a magyarság összetartozása mellett, és bemutassa a határokon átívelő kulturális gyökerek, közös nyelv és nemzeti érzés egységét. Minden évben nagy öröm számunkra, hogy ezen a napon együtt ünnepelhetünk határon túli testvértelepüléseink Taksony és Vízkelet delegációjával, akiket az idei esztendőben a település tanulói, diákjai és pedagógusai is elkísérnek.

Az ünnepi műsor keretében köszöntőt hallhatunk a települések elöljáróitól, Kreisz László Polgármester Úrtól, Mészáros Márta Matúškovo (Taksony) Polgármester Asszonyától, Nagy Pál Čierny Brod (Vízkelet) Polgármesterétől. Ünnepi gondolataikat osztják meg a református és katolikus egyházfők: Stefán Attila nagytiszteletű lelkész Úr és Láng András Kanonok atya. Köszöntőt mond Pánczél Károly Országgyűlési képviselő Úr.

A műsor főszereplői természetesen a fiatalok, így láthatunk és hallhatunk szemet és lelket gyönyörködtető csodálatos táncokat, dallamokat, igazi zenei csemegéket a helyi és vendég diákok előadásában. A műsor zárásaként a Taksonyi Vegyes Dalkör szeretné a közönség és az előadók közötti határt feloldani oly módon, hogy közös éneklésre invitál mindenkit határon innen és túl.

Legyen Ön is részese a közösségi élménynek, az immár 6. alkalommal megrendezésre kerülő megemlékezésnek.

(Az ünnepség rossz idő esetén a Művelődési Házban kerül megrendezésre.)