Szarajevótól – Trianonig

A ma gyermekei azon versengenek, hogy ki tud több háborús számítógépes játékban részt venni. Hány tankot tesznek ártalmatlanná, és mekkora veszteséget tudnak okozni az ellenségnek…

Bizonyára soha többé nem akarnának hasonló „élményeknek” részesei lenni, ha éjszaka álmukból riasztotta volna őket a sziréna, ha valaha igazi repeszek fütyültek volna a fülük mellett, vagy a legjobb barátjuk esett volna össze a kezeik között élettelenül…

A mai kor gyermekei szerencsére nem élik át déd- és nagyszüleik borzalmait, a fájdalmat, a nélkülözést és az éhezést. De fontos, hogy velünk együtt emlékezzenek őseikre, és azok véráldozatára, és tisztelegjenek az elesett hősök előtt.

Taksony Nagyközség Önkormányzata és Képviselő-testülete tisztelettel hívja polgárait 2017. június 24-én, szombaton 10 órára a művelődési ház színháztermébe a Szarajevótól – Trianonig című I. világháborús megemlékezésére.

A programban elmondja gondolatait Kreisz László Taksony polgármestere, majd színre kerül az „Asszonyok, akik otthon maradtak” című összeállítás, melybe a magyar irodalom és zenetörténet legszebb és legmegrázóbb csokrát gyűjtötték össze sanzonokból, versekből és eredeti részletekből. A színpadon Császár Angela (Jászai Mari-díjas, Érdemes művész), Nagyváradi Erzsébet és Nagy Szabolcs látható.

A megemlékezés a 80 esztendeje felállított I. világháborús emlékműnél zárul, ahol a rendezvény fővédnöke – Habsburg György főherceg – mondja el gondolatait, – közreműködik a Taksonyért Emlékéremmel kitüntetett Taksonyi vegyes Kórus – majd pedig elhelyezzük az emlékezés koszorúját.

Tisztelje meg Ön és családja is a 73 taksonyi katona önfeláldozását, jelenlétükkel és főhajtásukkal ismerjék el áldozatukat!