Szent Anna napi Búcsú

Hosszú évtizedek hagyományait követve 2018-ban is megszervezésre kerül a taksonyi Szent Anna napi búcsú. A szokásoknak megfelelően ez a nap a katolikus egyház ünnepéhez fűződik, mely szerint a Búcsú a templom védőszentjének névnapjához, vagyis Szent Annához kapcsolódóan, Anna-naphoz köthető.

A 3 napos rendezvény július 28-án, szombat délután 16 órakor veszi kezdetét a Fő téren, ahol zenekari kísérettel vonul fel az ünneplő közösség a Szent Anna térre, vagy ahogyan ismerjük, a Búcsú térre. A programokat igyekeztünk úgy összeállítani, hogy minden korosztály érdeklődését felkeltsük.

Az első nap programjaiban a hagyományoké a főszerep, a helyi értékek bemutatása a taksonyi tánc-csoportok fellépéseivel, kistérségi szomszédolásunk főszereplőivel, a dunaharaszti „Lustige Schwaben” tánccsoporttal. Este közös mulatozásra invitálja a táncolni vágyókat a taksonyi Heimatklang zenekar.

Ezzel párhuzamosan a Szent Anna templomban 19 órakor kezdődik az ünnepi szentmise, majd a templomkertben 20 órától egy különleges könyvbemutatóra kerül sor, Szabó Imréné született Kreisz Katalin 1972-ben megírt diplomamunkájából készült könyv bemutatására, melynek címe és témája „Die Siedlungsgeschichte von Taksony”. Az ünnepi műsor keretében közösen emlékezünk a Taksonyból 1945-ben málenkij robotra elhurcoltakra és a Németországba kitelepítettekre.

Vasárnap elsőként nem csak a kicsik örömére biztosítják a jókedvet és kacagást, a Kratelly Duó zenebohócai. Őket követi 17 órakor a Megasztár 5. szériájának nyertese, Tolvai Reni, aki gyönyörű hangjával varázsol el mindenkit, majd Proksa Zoltán énekel szerelemről a dallamok szárnyán. 18 órai kezdéssel McHawer és a Tekknő mulatós popzenéje szórakoztatja a nagyérdeműt, 20 órától a színpadon a Fáraó együttes örökzöld dallamokkal igyekszik a jó hangulatot megalapozni és szórakoztatni éjszakába nyúlóan.

Hétfőn 18 órától Katzor Feri, a mulatós zene koronázatlan királyának műsorát élvezhetjük, majd 20 órától a felvidéki Omega Revival Band eredeti Omega slágerekkel és tánczenével mulattatja a közönséget.

A rendezvény alkalmat kínál arra, hogy élvezhessük a helyi néptánccsoportok műsorait, jobban megismerhessük a népszokásokat, autentikus népviseletet, táncokat, helyi zenekarok tolmácsolásával. Természetesen folyamatosan pörögnek a hinták, megtalálható lesz a mini vidámpark, vurstli, jéghideg sör, vattacukor, minden, amivel felidézhetjük a régi idők ünnepének felejthetetlen varázsát.

Látogasson ki, érezze jól magát a Szent Anna-napi Búcsú eseményein és forgatagában!