Nevezetességek

Taksony nagyközség a Közép-Duna-vidék tájegység elemeként (Közép-Magyarországi régió, Ráckevei Kistérség) közvetlenül a Ráckevei (Soroksári)-Duna partján található, a hasonló elnevezésű sziget mellett. Az Árpád unokájáról – Taksony fejedelemről – elnevezett nagyközség Budapesttől déli irányban található, mindössze néhány kilométerre a főváros határától.
A 6300 fős település látogatói a XXI. század lüktetése mellett megtalálhatják nálunk azt a nyugalmat és természeti szépséget, amitől Taksonyt a Kis-Duna gyöngyszemének nevezik.

Történelmünk a X. századig nyúlik vissza – a fejedelem itt ütötte fel szálláshelyét, – de az 1881-ben talált szabályosan megmunkált rézkori csákányfejek már jóval korábbi kultúrákra is utalnak. Taksony első írásos említése egy 1046-os krónikában található, majd a 150 éves török hódoltság után a XVI. Sz. végén a 15 éves háborút követően elnéptelenedik a táj.

Eleink több mint ezer esztendeje még lovon érkeztek, az újkori „honfoglalásra” a XVIII. sz. elején III. Károly majd Mária Terézia rendeletére került sor, amikor is Ulm (Németország) környékéről megérkeztek kis hajóikon a Dunán a kihalt alföldi részre betelepülő svábok.

Képzeletbeli sétánkat a párálló Taksony szigeten kezdjük, ahol a Ráckevei kis Duna-ág és a holt-ág gazdag állat-és növényvilága érdemel figyelmet.

A természetvédelmi terület ritkaságai – a védett úszólápok, a ritka orchidea félék, a gazdag madárvilág, a vízi állatok – kiválóan megfigyelhetők a 2011-ben átadott tanösvényről is. Ennek indulóállomásánál ősgesztenyés alatt várja a Sziget étterem csodálatos belső enteriőrrel és finom étkekkel az éhes vándort.

A falu felé indulva az egykori fő utcába (Dózsa Gy. u.) jutunk, melynek északi végét a Szt. István park zárja, első magyar királyunk mellszobrával. Itt figyelmet érdemelnek az igényesen felújított 100-150 esztendős sváb parasztházak, melyek között ott találjuk a bejelentkezés alapján látogatható tájházat is.

Tovább indulva bal kéz felől áll az első világháborús emlékmű (Hősök tere tér), melytől csak rövid séta az 510 fő út, ahol Taksony fejedelem mellszobra tekint ránk – és az önkormányzat épületére.

Átszelve a Fő utat bal kéz felől a Mikes Kelemen utca vezet a 2009-ben átadott Fő térre, melynek nyugalmát az 1958-ban épített ó-körkupolás római katolikus templom és annak kertje adja. A csodálatos környezet a KÉSZ helyi szervezetének, valamint taksonyi vállalkozók több éves keze munkáját őrzi. A millenniumi kút, a kitelepítésre és malenkij robotra elhurcoltak emlékműve, az ’56-os emlékmű, a Szt. Erzsébet festett üvegablak, a II. János Pál tiszteletére épített közösségi ház, a Dunamenti svábok betelepülésének 300. évfordulójára állított emlékmű ékkövei a falunak.

A Fő térre érkezőket Mindszenty József érsek, hercegprímás szuggesztív mellszobra fogadja, a háttérben a zenepavilonnal, mely a zenei élet nyári színtere.

A tér a Szt. Anna utcába torkollik, mely az új faluközpontba vezet. A posta, az új óvoda, gyermekorvosi rendelő és üzletközpont segíti a mindennapokat, de a Szt. Anna tér fogadja be a nagyobb falurendezvényeket – így a búcsút is. Itt kapott helyet a Wass Albert szobor , és a szomszéd Virág utca csendjében áll a református kistemplom is, mely 1992-ben épült.

A Széchenyi út irányába sétálva egy vízgyűjtő tóhoz, a Marestlihoz jutunk, mely 2009-ben újult meg.

2012 tavasza óta kanyarog a belső főutunk, a Szt. Imre út mentén a Baross tértől a vasútig a kerékpár út, mely elvezet a 100 esztendős útszéli kereszt mellett, és érinti a Két fenyő éttermet, ahol felfrissülhet a megfáradt látogató. A kerékpár út vonala visszavezet a falu központjában álló Baross Gábor emlékműhöz, a Baross térre.

Jöjjön el Ön is hozzánk, látogasson el a helyszínekre, tekintse meg élőben is nevezetességeinket! Ismerje meg Taksony csendjét, hagyományait és kultúráját, legyen a vendégünk!