Tájékoztató a 2016. évi adókedvezményekről és mentességekről

A helyi adókról és az adózás rendjéről szóló 17/2013. (XI.28.) önkormányzati rendelet alapján továbbra is mentesül bármely magánszemély, a tulajdonában lévő vagy haszonélvezeti jogával terhelt, telekadó hatálya alá tartozó egy beépítetlen belterületi telek után, tulajdoni hányada arányában. Ha a magánszemélynek több telektulajdona van, akkor a mentesség a legkisebb területű telek/telekrész után vehető igénybe.
A 2016. január 31-ig benyújtandó nyilatkozaton meg kell jelölni az adóköteles telekeket és azt, hogy a kedvezményt mely telekre kívánja igénybe venni!
A magánszemélyek kommunális adóját érintő 2014. január 1-jétől hatályos kedvezmények 2016. évben sem módosulnak.
Így kérelemre változatlanul mentesülhet a kommunális adó megfizetése alól a 70 év feletti egyedülálló és egyedül élő, életvitelszerűen Taksonyban lakó magánszemély és 50% adókedvezményt kap az együtt élő két közeli hozzátartozó, akik közül az egyik a 70. életévét betöltötte, feltéve, ha más ingatlan tulajdonával vagy vagyoni értékű jogával nem rendelkeznek.
A helyi adórendelet értelmében építményadó tekintetében a szociálisan rászoruló életvitelszerűen Taksonyban lakó magánszemély 20 m2 hasznos alapterületig –kérelemre – továbbra is építményadó kedvezményben részesülhet két esetben.
Az egyik eset, amennyiben
– egyedülálló és egyedül élő életvitelszerűen Taksonyban lakó magánszemély;
– a kizárólagos tulajdonát képező vagy vagyoni értékű jogával terhelt építményen kívül más ingatlana nincs;
– egy havi összes jövedelme igazoltan nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíjminimum háromszorosát.
A másik eset, ha
– a közös háztartásban élők egy főre jutó jövedelme nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíjminimum kétszeresét;
– a kizárólagos tulajdonát képező vagy vagyoni értékű jogával terhelt építményen kívül más ingatlana nincs és állandó taksonyi lakos.
Több tulajdonos esetén a kedvezmény tulajdoni hányaduk arányában vehető figyelembe.
Fontos, hogy az említett kedvezmények illetve mentességek csak külön KÉRELEMRE vehetők igénybe.
Ezen kérelmeket 2016. január 31-ig, az e célra rendszeresített nyomtatványon, a kedvezményezetti feltételek igazolása mellett lehet igényelni. A nyomtatványok ide kattintva letölthetőek valamint elérhetőek a Hivatal ügyfélszolgálatán.

A 2015. évben kommunális adó és építményadó megfizetése alól mentesített adózók postai úton december végén kapják kézhez a nyomtatványt.
Amennyiben a kedvezményekkel, befizetéssel, adótartozással, jogszabályváltozással összefüggésben bármilyen kérdésük merülne fel, akár személyesen,  telefonon, elektronikus levél formájában az alábbi elérhetőségeken tehetik meg.

Telefon: 24/520-771
E-mail: adohatosag@taksony.hu