Természeti értékeink

Taksonyt a hagyományai és épített öröksége mellett elsősorban természeti szépsége emeli ki a lassan elviselhetetlenül nyüzsgő XXI. századból. Az emberek ösztönösen vágynak a nyugalomra, a szépre, és talán soha ennyien nem keresték még a természet csöndjét, a fák lombjának és a nádasnak a susogását, a fürge gyíkok és békák neszezését, a madarak szárnyalását. A 300 esztendővel ezelőtt betelepült őseinknek hála, Taksonyban olyan környezetben élhetünk, mely ingyen nyújtja ezeket a csodákat. A 2011-es esztendő egyik kiemelkedő pillanata volt, amikor ősszel átadtuk a tanösvényt, mely a holt-ág mentén kalauzolja a látogatót, bemutatva történelmünket és a sziget flóráját,faunáját. Örömünkről beszámolt az Élet és Tudomány című szakfolyóirat, tv-stábok forgattak, és boldogok voltunk, hogy ezt a csodát meg tudjuk osztani az itt élőkkel és az ide látogatókkal.

Képzeletbeli sétánk során ha módunkban állna az idő kerekét megállítani és a Duna-ág szabályozását megelőző időkbe visszamenni, tanúi lehetnénk a Csepel-sziget homokbuckáit háborítatlanul díszítő pusztagyepeknek és tölgyeseknek. Megcsodálhatnánk a mélyebb fekvésű vízparti-vízközeli részek nagy kiterjedésű, lassan befásodó mocsár rétjeit, az ártéri ligeterdőket, a Duna-ág kisebb- nagyobb ligeteit, mellékágait.

Megfigyelhetnénk, hogy az ártéri elhelyezkedésű növénytársulásokban a mederhez legközelebbi zátonyszinten törpekákás és folyóparti gyeptársulások telepednek meg. A víztől távolodva szemügyre vehetnénk a bokorfüzes zónát, amelyet a puhafás fűz-nyár ligeterdő követ. A legmagasabb térszíneken kemény fás ligeterdőket, a víz alá ritkán kerülő részeken a dús cserjeszintet tanulmányozhatnánk. A partszéleken, szigeteken énekes madarak változatos fajait és vízi madarakat (récéket, gémféléket) csodálhatnánk meg.

Az 1910-26 között elvégzett szabályozás azonban gyökeres változást hozott a Duna-ág életében. A folyami jelleghez kötődő állat- és növényfajok helyét lassan egy a Ráckevei-Duna jelenlegi állapotához jobban idomuló flóra és fauna vette át. Az elmúlt évtizedek alatt kialakult nádasok, úszólápok szempontjából a Duna-ág állóvízi jellege kedvező feltételeket teremtett.

A természetvédelmi terület ritkaságai – a védett úszólápok, a ritka orchidea félék, a gazdag madárvilág, a vízi állatok – kiválóan megfigyelhetők a tanösvényről is. Ennek indulóállomásánál ősgesztenyés alatt étterem várja csodálatos belső enteriőrrel és finom étkekkel a túrázókat, látogatókat.