Polgármesteri köszöntő

Kreisz László portérfotó

Kedves Vendégünk!

Bízom benne, hogy hivatalos ügyeit elintézve, e sorokat olvasva kedvet kap ahhoz, hogy közelebbről is megismerje több mint 1000 esztendőre visszatekintő településünk természeti és épített örökségének szépségeit.

Kóstoljon bele a sváb ízekbe, gyönyörködjön a nemzeti viseletekben, csodálja meg kulturális értékeinket,– a zenét, a táncot, a kórusművészetünket, ismerkedjen az itt élő német nemzetiség hagyományaival, melyet több mint 300 esztendeje ápolunk, és örökítünk tovább gyermekeinken keresztül.

Tisztelje meg az önkormányzat rendezvényeit, melyeket a civil szervezetek, az egyesületek, az intézmények és egyházak programjai tesznek teljessé az év minden szakában, és amelyekről a honlapunkon is mindig friss információkat talál: www.taksony.hu. A Motoros majálison, a Főtéri estéken, a Táncünnepen, a Szent Anna napi Búcsún, a Szüreti mustrán, a Márton-napi lámpás felvonuláson és az Adventi vásáron is más-más helyszínen, más-más kulturális tartalommal találkozhat – de mindenütt a helyiek vendégszeretetével.

Taksony nagyközség a legrégebbi Pest megyei települések közé tartozik.  A XVIII. század első felében III. Károly, Mária Terézia illetve II. József uralkodása alatt kezdődött meg Ulm környékéről a svábok szervezett betelepítése elsősorban Baden-Württenberg tartományból -, akiket később más bajor és frank német ajkúak is követtek. A taksonyiak az ő közvetlen leszármazottaik.

Polgárainkkal közösen a gazdag történelmi alapokra építjük a mai Taksonyt, melynek szépségei közül ragadok ki most néhányat. Az 1958-ban megszentelt katolikus templomunk Európa 3. legnagyobb alátámasztás nélküli O-körkupolájú épülete, melynek kertje és annak látnivalói az év minden szakában ámulatba ejtik a vándort. Az ide érkezőket Mindszenty hercegprímás bronzba öntött, átható tekintete fogadja, miközben a zenepavilonban „lakó” gongsor napjában kápráztat el kicsiket és nagyokat. A csendre vágyók az egykor Fő utca – ma Dózsa György út – felújított parasztházaiban gyönyörködhetnek, melyek között a tájház is megtalálható a korabeli lét mementójaként. A néhány perces sétára húzódó dunai holtág már Natura 2000-es természetvédelmi terület, melynek flóráját és faunáját a 900 méter hosszú tanösvény mutatja be. Sok szépséget ajánlhatnék még, de szeretném meghagyni a felfedezés örömét Önöknek is! Ám, hogy az érzékszerveink mindegyike munkához jusson, mielőtt búcsút vesz tőlünk, térjen be színvonalas éttermeink egyikébe, (Két Fenyő Étterem, Sziget Étterem), és kóstoljon bele  a főztünkbe is!

Megköszönöm, ha taksonyi élményeit másoknak is elmeséli, elhozza családját, és barátait is! Ismerje meg Taksony csendjét, hagyományait és kultúráját, legyen a vendégünk!

Kreisz László
Polgármester