Henfenfeld polgármesterének ünnepélyes búcsúztatása

Október 6-án ünnepélyes keretek között búcsúztatták Gerhard Kubek, Henfenfeld leköszönő polgármesterét. Németországi testvértelepülésünk vezetését 1990 óta, vagyis 27 éve látta el Polgármester Úr, mely időszak feljogosítja a “leghosszabb ideig regnáló polgármester”-i címre (Altbürgermeister). A megtisztelő címet és a vele járó díszoklevelet a település szeptemberben frissen megválasztott polgármestere, Markus Gleissenberg adta át neki a ceremónián. A nyugdíjba vonuló Gerhard Kubek tréfásan megjegyezte, hogy ezennel már írásos dokumentummal is rendelkezik a “koráról”.

Ezt követően szívélyesen megköszönte az együttműködést mindazoknak, akik a hivatali ideje alatt mellette álltak, támogatták és segítették céljai megvalósításában. Számos eredményt ért el regnálása alatt a településfejlesztés terén: óvodaépítés, iskola felújítás, P+R parkoló kialakítása, kerékpárutak építése, napelemrendszer kiépítése, esővíztározók kialakítása, jeles ünnepek méltó megünneplése pl. a település 950 éves fennállásának évfordulója … stb. fűződik nevéhez.

Az ünnepségen tiszteletüket tették: a tartományi tanács elnöke, Armin Kroder, a tartomány számos településének polgármesterei, az egykori és a jelenlegi városvezetés képviselői, a helyi civil szervezetek képviselői és a politikai pártok szóvivői és Polgármester Úr családja.

Gerhard Kubek megválasztásakor, 1990-ben Henfenfeld már szoros kapcsolatot ápolt településünkkel. Új polgármesterként rövid időn belül felismerte a kapcsolat fontosságát és annak folyamatos működése érdekében, Erwin Hauenstein Úrral közösen 1991-ben létrehozta a testvérkapcsolati egyesületet, melyet napjainkig elnökként vezetett. Aktív kapcsolatot alakítottak ki a taksonyiakkal, jelentős szerepük volt a diákcsere program létrehozásában és működtetésében, a családokat összekötő baráti szálak életben tartásában. Több területen nyújtottak támogatást a taksonyiaknak, elsősorban általános iskolánknak. Településünk polgárai Gerhard Kubek Polgármester Úrnak mindezt 2011-ben a kitüntető díszpolgári címmel hálálták meg.

Az ünnepélyes búcsúztatón személyesen részt vett Kreisz László polgármester, aki mindezen érdemek megemlítését követően, díszoklevéllel és a díszpolgári cím kitűző átadásával köszönte meg az elmúlt 26 évi gyümölcsöző együttműködést.  Megtisztelő volt számára, hogy erre a jeles ünnepre személyre szóló meghívást kapott és részese lehetett polgármester kollégája méltatásának és búcsúztatásának.

Önkormányzatunk mindent megtesz, hogy Henfenfeld és Taksony testvértelepülési kapcsolata a jövőben is aktívan működjön, s bízunk benne, hogy a német önkormányzat új polgármesterével, Markus Gleissenberggel is harmonikus együttműködést sikerül ezen a téren kialakítanunk.

A búcsúztatóról beszámolt a Hersbrucker Zeitung is, mely újságcikket ide kattintva olvashatják.