Szüreti felvonulás és ünnepség

A szüretelés hagyományát megőrizve, ám értékként a bor és kultúra nemes kapcsolatát ápolva rendeztük meg a hagyományos Szüreti Mustrát.

Szeptember 28-án, szombat délután szüreti felvonulással, látványos menettel, dalos-táncos műsorfolyammal idéztük fel a régi szüretek hangulatát, szokásait. A rendezvény leglátványosabb eseménye a Szüreti felvonulás volt, ahol a menetben megjelentek a színpompás viseletek, néptánccsoportok, őszi díszbe öltöztetett hintó, traktor, lóháton érkezett lovasok, elmaradhatatlan fúvószenekari kíséret.

15 órától az ünnepi köszöntőket követően a Taksonyi Dunamenti Fiatal Svábok Egyesületének tánccsoportjai, az OSI Mädeln Tanzgruppe, és a Sváb Baráti kör táncosainak színes bemutatójában gyönyörködhettünk, mely során hónapok, évek munkáját nyújtották át a rendezvény vendégei számára percekbe zárva.

A jelenlévők bepillantást nyerhettek az egykori szüreti hagyományokba is, kipróbálhatták a szőlőpréselést, megkóstolhatták a helyben, frissen préselt MUST-ot, és a kistérség híres borászata, a szigetcsépi GÁL PINCÉSZET díjnyertes borait.  

A gyermekeknek népi játékok alapozták meg a hangulatot. A kisebbeket kézműves sarok, kosár körhinta, kisvasút és népi játékok sokasága csalogatta, a nagyobbak a Szkíta Íjászok bemutatóját tekinthették meg és próbálhatták ki az íjászkodást, számos régi és izgalmas játék kíséretében.  

Az este során a Heimatklang húzta a talpalávalót, miközben kellemes hangulatot varázsolt a  térre a tábortűz melege.