Közlemény az ivóvízről

Tisztelt taksonyi lakosság!

Mint arról a Dél-Pest Megyei Víziközmű Szolgáltató Zrt. múlt heti tájékoztatásaiból értesültek, Budapest Főváros Kormányhivatal Laboratóriumi Osztálya 2024. február 20-án hatósági mintavételezéseket végzett Taksony 2 mintavételi pontján. 

Az ivóvíz vizsgálatok eredményei 2024. március 12-én 16 órát követően kerültek kiadásra.

A vizsgálati jegyzőkönyvek alapján a Kormányhivatal megállapította, hogy a mintavételei pontokon a klorit paraméter jóval meghaladta a vonatkozó jogszabályban meghatározott határértéket. 

Fentiekkel kapcsolatban fontos kiemelni, hogy

  1. a február 20. és március 12. között eltelt időszakban a vizsgálati eredményekről egyedül a Kormányhivatalnak volt tudomása. Arra a kérdésre, hogy a víziközmű-szolgáltató és az Önkormányzat tájékoztatása miért csak március 12-én történt meg, mi is várjuk a választ. A Kormányhivatal megkeresése írásban megtörtént. 
  2. nincs tudomásunk semmilyen, az adagolási technológiát értintő műszaki meghibásodásról.
  3. a DPMV Zrt. folyamatos kontrollméréseket (akkreditált laboratóriummal) végeztet, a vizsgálatok eredményei nem mutatnak határérték-túllépést. 
  4. A hatóság (Kormányhivatal) és a víziközmű-szolgáltató folyamatosan egyeztetnek a vizsgálatokról, az eltérések lehetséges okairól.

Az események az elmúlt napokban az alábbi időrendben történtek:

  • március 12-én a Kormányhivatal kötelező határozatában elrendelte a gyermekintézményekben az átmeneti ivóvízellátást. Még aznap, az esti órákban megtörtént az önkormányzat online felületein a lakosság, illetve telefonon és írásban az intézmények tájékoztatása.
  • március 13-ától minden intézményben elérhető a megfelelő minőségű ivóvíz, a gyermekek azóta is csak ezt a vizet fogyaszthatják, részükre az ételek is kizárólag ebből a vízből készülnek.
  • a Kormányhivatal a március 13-án, 17.13 órakor kelt határozatában az átmeneti vízellátást kiterjesztette a településen élő várandósok és a gyermekkorú lakosság körére.
  • március 14-én, csütörtökön a DPMV Zrt. tájékoztatója az Önkormányzat segítségével nyomtatott formában is eljutott minden háztartásba.
  • március 14-től március 17-ig ivóvízosztás történt a megadott átvételi ponton, illetve kérésre az Önkormányzat annak kiszállításáról is gondoskodott.

A vízosztás ezen a héten is folytatódik: hétköznap 16-19 óra, hétvégén pedig 9-12 óra között Helyszín: Taksony, Rákóczi utca 2/b., Vízmű épülete

Tájékoztatjuk továbbá Önöket, hogy jelenlegi információnk szerint a klorit a felnőttkorú lakosság körében csak hosszútávú és nagymennyiségű fogyasztás esetén okozhat problémát, ezért került sor a gyermekek körében a korlátozásra. A Kormányhivataltól személyes egyeztetésre március 20-án 14 órára kaptunk időpontot. 

Kérjük kísérjék folyamatosan figyelemmel a Taksony Nagyközség Önkormányzata honlapját, illetve Facebook-oldalát, a Taksony Online-t, melyen keresztül igyekszünk hiteles és naprakész információkkal ellátni Önöket. 

Taksony, 2024. március 18.

                                   Kreisz László                                                 dr. Micheller Anita

                  polgármester                                                       jegyző