Március 15.

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc hőseire emlékeztünk ma délelőtt a Petőfi Sándor Művelődési Ház és Könyvtár színháztermében. Az ünnepi megemlékezés nyitányaként a Taksonyi Dunamenti Fiatal Svábok Egyesületének Nokedli csoportja adott elő táncot az István a király rockopera Szállj fel szabad madár című örökérvényű zenéjére. A tánccsoportot felkészítette: Schäffer Ildikó és Varga Rita.
Ezután Kreisz László polgármester köszöntője következett, melyben a reformkorról, és az abból kibontakozó forradalom és szabadságharc nagyjairól szólt. A műsor folytatásában a Taksony Vezér Német Nemzetiségi Általános Iskola felső tagozatos színjátszó köre adott elő a nemzeti ünnepre rímelő darabot, amellyel a közelmúltban a Budapesti Operettszínház Tiétek a színpad! című versenyén dobogós helyezést értek el. A Lebstück Máriáról szóló előadást a tánccsoport színesítette. Szereplők: Albi Anna, Arslan Gábor, Bajczár Lili, Barna Emma, Bombera Hanna, Füri Gergő, Horváth Álmos, Kreisz Aliz, Kreisz Rita, Molnár Petra, Rácz Maja, Spét Rita, Tóth Zina, Valki Réka, Wiedemann Gréta. Felkészítőjük: Molnár-Vigh Judit.
Hagyományosan minden esztendőben ezen az ünnepen kerülnek átadásra az önkormányzati támogatások. Taksony Nagyközség Önkormányzatának képviselő-testülete összesen több mint 11 millió forint támogatást nyújtott 11 szervezetnek – köztük a a Római Katolikus Plébániának, a Taksonyi Református Missziói Egyházközségnek, a Taksonyi Dunamenti Fiatal Svábok Egyesületének, a Taksonyi Kórusok Egyesületének, a Taksony Sportegyesületnek, a Dunamenti Svábok Taksonyi Baráti Körének, a Taksonyi Ifjúságért Sport Alapítványnak, Német Nemzetiségi Önkormányzat Deutschklub-jának, a Karate Hungary SE-nek, a Délegyházi-Dunavarsányi Önkéntes Tűzoltó Egyesületnek és a Református Dunamenti Kistérségi Diakóniának.
Az ünnep a művelődési ház homlokzatán található emléktábla közös koszorúzásával zárult.